Bibliotek får milliontilskud: Gavner børnehavebørns sprog

Foto: Michael Andersen

Aalborg Bibliotekerne modtager milliontilskud til at fremme sprogfærdigheder hos 3-5 årige børn.

1,1 millioner kroner. Så mange penge, har bibliotekerne i Aalborg modtaget i tilskud fra Slots- og Kulturstyrelsens udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre til et projekt, der kan gøre en stor forskel for børnehavebørn lokalt og nationalt. 

”Projektet Sprogstart – Bibliotekernes indsats for børnehavebørn søger at udvikle et koncept for, hvordan bibliotekerne via et bevidst, målrettet og systematisk forløb, kan påvirke børns sprogfærdigheder i alderen 3-5 år. Projektet har til formål at svare på udfordringen om at forbedre sprogmiljøet i danske børnehaver”, forklarer bibliotekschef Bodil Have.

Projektet er støttet i en 2-årig periode, og vil med en blanding af eksisterende og nyudviklede tilbud, køre med 10 ugers forløb, særligt tilpasset de 3,4 og 5-årige i børnehaverne. Projektet måler på effekten, som kan give en samfundsøkonomisk argumentation for bibliotekernes rolle på området.

- Vi ved at vi med det her projekt kan gøre en forskel for børnehavebørnene. Forskning viser, at læsning har særlig betydning for, om børn lærer, og hvor godt de lærer. Undersøgelser viser, at den forskel der er sprogligt mellem de dygtigste og de svageste børn, når de er henholdsvis 4 og 7 år, er den samme. Evnen til at udvikle sprog og læseforståelse grundlægges meget tidligt. Heldigvis er det muligt at påvirke sprogindlæringen og her mener vi, at biblioteket kan spille en vigtig rolle. I dette projekt vil vi udvikle et koncept for, hvordan vi som bibliotek kan påvirke børns sprogfærdigheder positivt og dermed evnen til at lære, og klare sig bedre resten af livet, siger Bodil have.

Sprog og læsning er indgangen til kultur, sociale fællesskaber og kundskab. Læsning fremstår som den mest afgørende færdighed ift. videre læring hos børn, unge og voksne og derfor er det samfundsøkonomisk rentabelt med en tidlig indsats. Bibliotekerne har mange sprogindlæringsaktiviteter, men med projektet ”Sprogstart – Bibliotekernes indsats for børnehavebørn” får vi en systematisk, længerevarende indsats. Projektet er et formaliseret samarbejde med børnehaverne og samtidig en afklaring af bibliotekernes rolle og effekt.

I år uddeles 10 millioner kroner fra udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre, under Slots- og Kulturstyrelsen. Alle biblioteker og pædagogiske læringscentre kan søge om midler fra puljen og de projekter, der søges om, skal styrke kulturformidling og folkeoplysning i lokalsamfundet. Projektet ”Sprogstart – Bibliotekernes indsats for børnehavebørn” er støttet med 1,1 millioner kroner over 2 år.

Projektet er et samarbejde mellem Aalborg Bibliotekerne, Brønderslev Bibliotek, Daginstitutionen Bornholmsgade og Trygfondens Børneforskningscenter. Med som testbiblioteker er Frederikshavns Kommunes Biblioteker, Jammerbug Bibliotekerne, Mariagerfjord Bibliotekerne, Morsø Folkebibliotek, Rebild Kommunes Biblioteker, Thisted Bibliotek. 

Forsiden lige nu