LIGE NU:

Clara har udviklet et redskab der gør lægerne bedre til at stille diagnoser

Clara Guldhammer har udviklet et simpelt redskab, der betyder, at læger nu kan diagnosticere patienter med knæsmerter med endnu større præcision.

Hun er kun 25 år gammel, og stadig kun i gang med sin medicinuddannelse. Trods dét har Clara Guldhammer fra Aalborg allerede opnået et stort gennembrud.

Clara Guldhammer oplever, som medicinstuderende at det er kompliceret at stille en diagnose, når patienter kommer med knæsmerter.

Den 25-årige nordjyde vælger derfor at bruge et år af sit studie på at udvikle et redskab, der kan hjælpe læger med at diagnosticere knæsmerter mere præcist ud fra et skema med spørgsmål.

- Jeg har sådan nogle billeder, og det er lidt for både at hjælpe dig, men også hjælpe mig med hvor den præcise smerte er, fortæller Clara Guldhammer til en af de patienter hun har inde.

Det nye redskab guider lægen, faktisk så godt, at præcisionen af diagnoserne er steget fra 20 til 80 procent.

Ifølge vejlederen er det forskning på et højt niveau.

- Det er sjældent, at man bliver så imponeret over en så ung medicinstuderende, som kommer i løbet af et år og laver noget, der ender ud i et redskab, som kan bruges ude i almen praksis, siger Michael Skovbak, der er professor i forskningsenheden for almen praksis.

Lucia skulle holde pause fra gymnastik

Knæsmerter er en af de hyppigste grunde til at børn og unge går til læge.

Lucia på ti år går til springgymnastik og er en af dem, der har der har oplevet knæsmerter. Hos lægen lyder beskeden.

- Vi skulle se om det ikke gik over, hvis hun holdt en pause fra gymnastik, siger Helle Bols, der er mor til Lucia.

- Det er træls, for jeg vil gerne, selvom det gør ondt, men det kan man ikke fordi man er nødt til at passe på, at det ikke bliver en større skade, siger Lucia Bols.

Det er på det tidspunkt, at de hører om Clara Guldhammers forskningsprojekt. Her deltager Lucia og får stillet en diagnose.

- For Lucia betyder det først om fremmest, at hun får en hurtigere behandling, og at de her knæsmerter forhåbentligt ikke kommer til at vare i særlig lang tid, siger Clara Guldhammer.

- Da jeg fik at vide, hvad det var, så kunne jeg træne det, og så blev det bedre på den måde, siger Lucia Bols.

Stort potentiale i Clara Guldhammer

Øvelserne hjælper til stor lettelse for Lucia og hendes mor.

- Jeg tror faktisk ikke, at der gik mere end et par uger, så var hun i gang med gymnastik igen, siger Lucias mor, Helle Bols.

Michael Skovdal - professor og ekspert i knæskader - ser et stort potentiale i det nye forskningsresultat og i Clara Guldhammers færdigheder.

- Allerede nu i løbet af en så kort periode har hun opnået så meget, så jeg håber selvfølgelig, at hun kan fortsætte her på center for almen medicin i en ph.d., siger Michael Skovdal.

- Jeg smutter overhovedet ikke, siger Clara Guldhammer.

Clara Guldhammers redskab blev for nylig præsenteret på en international lægekonference, og høstede stor anerkendelse hos repræsentanter fra 40 lande.