Seneste nyt:

FN's Verdensmål er også vigtige i Nordjylland: - Verdensudviklingen er jo en række lokale udviklinger

Mandag deltog medarbejder fra kommuner, erhvervsliv og organisationer i en workshop om FN's 17 Verdensmål - for de er også vigtige i Nordjylland.

Der skal handling til, hvis vi vil gøre verden til et bedre sted. Sådan lyder det i de 17 verdensmål, som FN har udformet. Målene handler om alt fra at udrydde fattigdom og sult til at sikre ligestilling og bæredygtighed. Og selvom udfordringerne måske synes større andre steder end i Nordjylland, så er verdensmålene også et emne her i landsdelen.

- Jeg synes, at verdensmålene er super aktuelle og super vigtige, og det er noget vi skal forholde os meget mere til i det danske samfund, siger Lisbeth Kronsted Lund, der er projektmedarbejder ved Fonden Hedehuset. 

Derfor er hun i dag taget til workshop på Aalborghus Gymnasium.

- Jeg tror, vi kan gøre det ved netop som i dag at mødes og snakke faggrupper i mellem, om hvordan vi forholder os til det, og hvordan vi kan konkretisere, hvad det betyder for os hver især, siger hun. 

Flere workshops på vej

Dagens workshop er den første af seks, og deltagerne kommer fra blandt andet kommuner, virksomheder og organisationer. De skal være med til at klargøre, hvordan verdensmålene også kan tolkes i en dansk sammenhæng. Eksempelvis det første mål, som handler om at udrydde fattigdom.

- Der har vi brug for, at mennesker med forskellig baggrund tilkendegiver, hvad synes jeg fattigdom er, og hvordan synes jeg, at man skal måle det i Aalborg Kommune eller i Danmark, mener Steffen Hildebrandt, professor emeritus ved Aarhus Universitet. 

Mange af målene kan måske virke lidt fjerne fra den virkelighed, vi har i Danmark, men derfor bør vi alligevel interessere os for dem her i landet, mener professoren. 

- Det er mål for verdensudvikling. Men verdensudviklingen er jo en række lokale udviklinger, siger Steffen Hildebrandt.

Minister er med

Til dagens workshop var også udviklingsministeren med, og selvom han mener det står godt til i Danmark, er der stadig områder, hvor det kan gøres bedre.

- Selvom der ikke er nogen, der er fattige i afrikansk forstand, så er der jo stadig børn, der vokser op og har meget dårligere vilkår end mange andre, siger Udviklingsminister Rasmus Prehn (S). 

Og vi kan faktisk selv være med til at gøre en forskel for nogle af målene – for eksempel i supermarkedet.

- Hvilke varer køber jeg? Er jeg opmærksom på, hvor varerne kommer fra? Er de transporteret over lange afstande? Er de økologiske? uddyber Steffen Hildebrandt. 

Til workshoppen har der været fokus på 6 af de 17 verdensmål.

- Jeg synes, jeg kan tage en masse viden med fra de andre faggrupper, og jeg kan selv få noget inspiration til, hvad jeg kan tage med hjem til mine medarbejdere, siger Lisbeth Kronsted Lund.  

Når de seks workshops er overstået, bliver der udarbejdet en rapport med forslag til, hvordan Danmark kan nå i mål med verdensmålene inden deadline i år 2030.


Hvalros 4

play Hvalros fra Hirtshals aflivet i Norge – biolog havde ønsket anden udgang

Klim Strand Camping

Rekordår for nordjyske campingpladser: Peter lå i telt, og Ole lå i campingvogn

markbrand 1

Rygende travlt beredskab: Ni høst-brande på én dag

20190615-203153-L-4330x3201ma

play Høje temperaturer fortsætter: Tordenvejr kan ramme Nordjylland

Hvalros 4

play Hvalros fra Hirtshals aflivet i Norge – biolog havde ønsket anden udgang

Klim Strand Camping

Rekordår for nordjyske campingpladser: Peter lå i telt, og Ole lå i campingvogn

markbrand 1

Rygende travlt beredskab: Ni høst-brande på én dag

Til forsiden

Til forsiden