Seneste nyt:

Her vil politikere forbyde dieselbiler uden partikelfiltre

Hvis byrådets forslag vedtages vil det træde i kraft 1. oktober 2023.

Det kan snart være slut med nogle helt særlige biler i midtbyen i Aalborg.

For står det til byrådet, skal det være forbudt at køre i dieselbil uden partikelfilter indenfor miljøzonen i Aalborg Kommune. Det fremgår af et notat fra By- og Landskabsudvalget. 

Byrådet er enige om at sende forslaget i høring i to måneder fra midten af juni og frem til midten af august, og her er der et ganske stort ønske om, at forslaget går igennem.

- Vi gør det for at få en bedre sundhed i Aalborg, hvor vi ved, der er luftforurening. Det er for at få en bedre luftkvalitet, siger Jan Nymark Thaysen (V), der er rådmand for By og Land i Aalborg Kommune.

Jan Nymark Thaysen, rådmand, By og Land, Aalborg Kommune.
Jan Nymark Thaysen, rådmand, By og Land, Aalborg Kommune.
Foto: Ib William Christensen

Vil skubbe til skævvridning

Miljøzonen blev indført i 2009 i Aalborg, hvor der blev stillet krav til lastbiler og busser. Men nu kan dieselbiler også blive omfattet af miljøzonen, hvis der bliver krav om partikelfilter ved kørsel indenfor zonen.

I Aalborg Kommune er der cirka 2700 indregistrerede dieseldrevne personbiler uden partikelfilter, og ejerne af de biler vil altså være tvunget til at montere et partikelfilter, udskifte bilen eller helt lade være med at køre i miljøzonen. 

- Vi er klar over, at det vil ramme nogen. At det vil skubbe til en skævvridning i samfundet, for du kan ikke på samme måde finde en billig elbil, som du kan finde en billig dieselbil, siger Jan Nymark Thaysen. 

Dieselbiler uden partikelfilter

En blandet buket

Hvis byrådets forslag godkendes, vil det træde i kraft 1. oktober 2023, men det skal altså først i høring i to måneder fra midten af juni. Herefter skal det endeligt behandles politisk i efteråret. 

- Det er et rigtig godt spørgsmål, hvordan borgerne vil tage imod det. Der skal nok være nogen, der er kede af det, mens andre vil synes, at det er genialt. Så det bliver en blandet buket, siger Jan Nymark Thaysen.

Hvis det ikke er muligt at eftermontere et godkendt partikelfilter på en bil, vil der ifølge rådmanden være mulighed for at søge om dispensation for kørsel i miljøzonen hos Miljøstyrelsen.

Man kan læse mere om byrådets forslag her