Foto: Per Frank Paulsen/TV2 Nord

Juledagene højtid for indbrud: Sådan sikrer du dit hjem

I juledagene 24. til 27. december er der cirka dobbelt så mange indbrud om dagen som på en almindelig dag.

I juledagene står mange huse tomme, når vi samles for at fejre jul. Og det er netop i de dage, at antallet af indbrud topper. Derfor er det vigtigt at tage sine forholdsregler - og et af de gode råd er at tilmelde sig Nabohjælp, som de eksempelvis har gjort i Uggerhalne.

- For ti år siden havde vi et par indbrud, som vi ikke kunne lide, fortæller Dan Ole Faaborg fra Uggerhalne.

Derfor tog han initiativ til at starte en nabohjælpsordning i byen.

- Den virker på den måde, at de tyve, der tror, de skal bryde ind – de opdager, at de har øjne på sig alle mulige steder fra. Fordi hvis de går ind i en indkørsel, så er der pludselig en, der træder ud af en anden indkørsel og tager et billede af deres bil, forklarer han.

Sådan sikrer du dig mod indbrud

  • Kontakt naboerne, hvis du er bortrejst. Det kan være, du kan få dem til at parkere i din indkørsel, eller smide skrald i din skraldespand, så det ser ud, som om du er hjemme. 
  • Sørg for at sikre eget hjem. Sæt gerne automatisk lys til, og gerne på førstesalen, hvis det er muligt. Et lys, der er tændt hele tiden, regner tyven hurtigt ud. 
  • Lad være med at rulle gardinerne ned. Det er et tegn til indbrudstyven om, der ikke er nogen hjemme. 
  • Sørg for ikke at have værdigenstande stående synligt fremme. 
  • Tilmeld dig nabohjælpen via appen, så du og dine naboer kan hjælpe hinanden - der kan man også følge med i, hvis der sker noget mistænkeligt. 

Kilde: Nordjyllands Politi. 

Se mere

Men nabohjælpen - som primært er organiseret gennem en app - handler ikke bare om at holde øje. Det handler også om at hjælpe hinanden med at passe have, fodre katten eller høste et par tomater i naboens drivhus, mens denne er væk hjemmefra.

- Vi er meget mere trygge i hverdagen. Vi kender mange flere i byen pludselig. Det er jo ligesom en ekstra slags borgerforening, at have en nabohjælpscirkel, siger Dan Ole Faaborg.

Halvt så mange indbrud som i 2018

Nabohjælpsordningen er en af de måder, politiet råder folk til at sikre sig mod indbrud. Men det er også vigtigt selv at sikre sin bolig.

- Op med gardinerne, sørg for lys i vinduerne eller stuen og sørg for ikke at have værdigenstande stående frit fremme. Det er de vigtigste råd til egen bolig, siger politikommissær ved Nordjyllands Politi, Claus Serup.

Læs også Tyvene fejrer jul ved at begå indbrud

Noget tyder på, at det virker. De seneste ti år er danskerne blevet bedre til at sikre sig selv og naboerne. Antallet af indbrud er mere end halveret siden 2008 fra 2150 indbrud til 1050 i 2018. Det mærkes også i Uggerhalne.

- Vi synes, Nabohjælp er en god ting at have her i byen. Vi passer på hinanden, siger Gurli Jensen, der bor i Uggerhalne.

Og ifølge initiativtageren til nabohjælpen i byen, Dan Ole Faaborg, hjælper ordningen.

- Vi har ikke haft indbrud de sidste tre til fire år.

01:43 Luk video