Seneste nyt:

Sådan skal hjertestarter-drone redde liv i Nordjylland

For første gang på dansk jord vil en hjertestarter snart flyves ud med en drone ved mistanke om hjertestop. Dronen vil i første omgang flyve i og omkring Aalborg.

Et projekt med store perspektiver bliver onsdag fløjet i gang i Aalborg.

Aalborg får nemlig landets første hjertestarter-drone. Dronen kan flyve ud med en hjertestarter, hvis der er mistanke om, at en borger har hjertestop.

quote Bare vi kan komme fire-fem minutter hurtigere frem med hjertestarteren med en drone, så øger vi chancen for at overleve betragteligt

Fredrik Folke, professor og forsker ved Region Hovedstadens Akutberedskab.

- Hvert minut tæller ved hjertestop. For hvert minut der går, falder overlevelseschancen med cirka 10 procent. Hurtig hjælp og en tilgængelig hjertestarter er alfa omega, og derfor er jeg glad for, at Region Nordjylland vil hjælpe med at høste erfaringer med denne banebrydende måde at tænke sundhedshjælp på, siger Pia Buus Pinstrup (K), der er formand for udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Nordjylland.

Se TV-indslaget her:

Det er firmaet Everdrone, som har fået grønt lys af Trafikstyrelsen til at flyve med hjertestarter-dronen over Aalborg.

- Det har været en lang vej for at få alle de sikkerhedsmæssige aspekter på plads, men det er også vigtigt, at der er fuldstændig tillid til vores droner, siger Mats Sällström, der er administrerende direktør i Everdrone.

- Vi flyver allerede med hjertestarter-droner seks steder i Sverige og ved, at de kan gøre forskellen på liv og død. Nu glæder vi os bare til at kunne gøre en lignende forskel i Aalborg, siger han.

Må ikke kunne styrte ned

Trafikstyrelsen stiller blandt andet krav om, at der er etableret procedurer mellem droneoperatøren og flyveledelsen i Aalborg Lufthavn, som sikrer, at dronen ikke er i luften, hvis der for eksempel er en lægehelikopter på vej ind over byen.

Jan Lindberg, vagtchef ved Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, foran dronen.
Jan Lindberg, vagtchef ved Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, foran dronen.
Foto: Emma Fjordbak / TV2 Nord

Det er samtidig sikret, at dronen ikke flyver ind i små områder uden mobildækning eller ud af den zone, som den har fået tilladelse til at flyve indenfor. Skulle teknikken i dronen svigte, er den udstyret med en faldskærm, så den ikke styrter ned.

- Det er afgørende for os, at samtlige sikkerhedsforanstaltninger er helt på plads, så alle kan være trygge ved, at dronen kan flyve ind over mennesker på gaden og uden at komme i nærheden af de fly, der skal ind og ud af Aalborg Lufthavn, siger kontorchef Lars Korsholm fra Trafikstyrelsen.

Helt konkret vil dronen blive sendt afsted, når den sundhedsfaglige 112-operatør mistænker hjertestop. Dronen flyver automatiseret via GPS og kamera hen til personen, som ringer 112.

Der er tale om et forskningsprojekt, som Everdrone gennemfører sammen med Region Hovedstadens Akutberedskab, Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland og Karolinska Instituttet i Stockholm.

Fredrik Folke er professor og forsker ved Region Hovedstadens Akutberedskab. Det var første gang, han så dronen i aktion i Danmark.

- Tidlig hjerte-lungeredning og stød med en hjertestarter er altafgørende for, om personen overlever. Bare vi kan komme fire-fem minutter hurtigere frem med hjertestarteren med en drone, så øger vi chancen for at overleve betragteligt.

Dronen vil fra onsdag foretage de første indledende testflyvninger. Det forventes, at dronen vil være i operativ drift i uge 26, hvorefter den forhåbentlig kan være med til at redde liv i det nordjyske.

Professor Fredrik Folke kalder projektet helt unikt og vurderer, at det kan komme til at gavne yderområder på sigt.
Professor Fredrik Folke kalder projektet helt unikt og vurderer, at det kan komme til at gavne yderområder på sigt.
Foto: Emma Fjordbak / TV2 Nord