Skuffelse i kolonihaveforening: Kommunen udskyder kloakering

Aalborg Kommune har udskudt kloakering i samtlige kolonihaveforeninger. Formanden for kolonihaveforeningen Voerbjerglund i Nørresundby er skuffet.

Næste år skulle Aalborg Kommune efter planen have begyndt at kloakere i kolonihaveforeningen Voerbjerglund i Nørresundby. Nu er det blevet udskudt på ubestemt tid.

- Kommunen laver en helt masse planer, og ingen af dem bliver ført ud i virkeligheden. Vi får ingen respons, når vi spørger om, hvad det bliver til, siger Holger Riis, der er formand i Voerbjerglund.

Tilbage i 2007 kunne TV2 Nord første gang fortælle om problemet med kolonihaveejere, der leder deres spildevand direkte ud i naturen.

Siden dengang har Aalborg Kommune lavet en omfattende undersøgelse af spildevandsforholdene i 2/3-dele af de knap 2300 kolonihaver, der har kommunen som grundejer. Konklusionen er, at i 99 procent af de tilfælde, hvor der bliver produceret spildevand, bliver det håndteret ulovligt. Vandet siver bare direkte ned i jorden.

Holger Riis, formand i kolonihaveforeningen Voerbjerglund, er utilfreds med den manglende kloakering i kolonihaveforeningen.
Holger Riis, formand i kolonihaveforeningen Voerbjerglund, er utilfreds med den manglende kloakering i kolonihaveforeningen.
Foto: Jesper Bo Winther

Kloakering taget af budgettet

På baggrund af undersøgelsen har byrådet efterfølgende besluttet, at der af miljøhensyn skal kloakeres i samtlige 26 kolonihaveforeninger. Voerbjerglund og nabo-kolonihaveforeningen Åblink ved Lindholm Å som de første.

- Det ville da selvfølgelig være lækkert med en ordentlig kloakering af hensyn til miljøet. Og som det er nu, kan vi jo ikke have vaske- og opvaskemaskiner og den slags, som hører til en moderne husholdning, som man er vant til derhjemme fra, siger Holger Riis.

På sidste års anlægsbudget var de første millioner blevet afsat til, at Aalborg Kommune omsider kunne komme igang med kloakeringen i kolonihaveforeningerne i 2020. Men i et budgetudspil fra Magistraten er det hele sat i bero - uden der er sat tid på, hvornår det så bliver.

- De mennesker, der flytter herud fra en lejlighed, vil gerne have et hus med kloak. De er meget miljøbevidste, om de forurener eller ikke forurener, siger Holger Riis.

Sæbe, medicinrester og hormoner ryger ud med opvaske- eller toiletvandet direkte ud i naturen. Aalborg Kommune har fortsat ikke fået lagt ët eneste kloakrør i kolonihaveforeningerne,

Seneste nyt

fra Nordjylland