90 års fødselsdag fejres med særlig kage midt på torvet

Premier Is fejrede 90-års fødselsdag med gratis Isbjørn-is på torvet i Thisted.

Flag, glade gæster og masser af is.

Det er for mange den perfekte opskrift på en god fødselsdag.

Og sådan blev en helt særlig fødselsdag også fejret på torvet i Thisted lørdag.

Det er nemlig 90 år siden, at Sigurd Sørensen skabte fundamentet til det, som vi kender som Premier Is i dag.

Siden er der løbet mange, mange mængder fløde gennem ismejeriet, og Premier Is, som har hovedsæde i Thisted, er nu et af landets største ismejerier, fortæller Claus Dahlmann Larsen, der er administrerende direktør.

- Vi står for cirka en tredjedel af det totale is-marked i Danmark. Så det vil sige, at en tredjedel af alt is, der bliver spist i Danmark, er produceret i Thisted, siger direktøren og fortsætter:

- Så der er rund fødselsdag på torvet, fordi det er en dansk virksomhed, som har klaret sig gennem mange, mange år, og som er i bedste form nogensinde. Og det skal fejres.

Vartegn for kommunen

Fødselsdagen blev fejret med gratis is til de fremmødte på torvet, hvor Premier Is serverede en islagkage formet som isbjørnen Nanok.

Ifølge direktøren var islagkagen lavet af 99 liter is og forstillede isen Isbjørn, fordi det er en af is-producentens bedst sælgende is.

Men inden de fremmødte kunne sætte tænderne i flødeisen, så holdt Kristian Tilsted, der er næstformand i Erhverv-, Klima-, Miljø- og Teknikudvalget (V), tale.

- Det er en stor virksomhed i området, og den er kendt i hele landet, og vi er stolte af at være kommune for sådan en stor virksomhed, siger han og tilføjer:

- Den er et vartegn for kommunen. Den har en meget stor betydning.

Det var den 9. oktober 1933, at fundamentet til Premier Is blev til.

Historien om Premier Is:

Premier Is i Thisted er et af de ældste danske ismejerier med stolte håndværkstraditioner og flere generationers erfaring med fremstilling af is. Ismejeriet i Thisted blev i 1933 grundlagt af mejeristen Sigurd Laurids Sørensen, der var blandt de første, der lærte at lave iscreme i Danmark.

Det var i slutningen af 1920'erne, hvor Sigurd Laurids Sørensen var mejerist på Rønbjerg mejeri, at han sammen med mejeriejeren Sejer Pedersen var blandt de første, der lærte at lave iscreme i Danmark.

Mejeriet kunne såmænd have været Sigurds eget, for Rønbjerg Mejeri blev oprindeligt etableret og drevet af Sigurds far, Rasmus Sørensen. Ved faderens tidlige død blev mejeriet imidlertid solgt til Sejer Pedersen, da Sigurd var for ung til at overtage mejeriet. I 1933 købte Sigurd og hans kone Jenny et lille mejeri i Thisted "Pasteur", der indtil da havde forsynet Thisted by med mælk, fløde og smør. Sigurd Laurids Sørensen begyndte straks at fremstille is på det lille mejeri.

Han kendte værdien af at bruge piskefløde og gode råvarer, og det kom ham til gode. Folk blev begejstret for isen, og det lille mejeri begyndte lige så stille at vokse. Samtidig voksede familien Sørensen. Fru Jenny fødte sønnerne Finn og Jens Jørgen, der voksede op i takt med, at isproduktionen blev større.

Ismejeriets bygning kom senere til at hedde Mejerigaarden, og produkterne blev fra 1970'erne markedsført under navnet Polar Is, da man flyttede til et større mejeri i udkanten af Thisted. Sigurds to sønner Finn og Jens Jørgen fulgte i hans fodspor på ismejeriet.

Siden 1970 har Mejerigaarden overtaget flere ismejerier, bl.a. Rønbjerg Is og Grotte Is.
I 2009 begyndte Mejerigaarden at markedsføre deres produkter under navnet Premier Is, som ismejeriet i Thisted havde overtaget samme år. Selvom navnene har ændret sig igennem årenes løb, så har respekten for godt ismesterhåndværk og de bedste råvarer været uforandret på Mejerigaarden og hos Premier Is lige siden 1933.  

Kilde: Premier Is.


Seneste nyt

fra Nordjylland