Askesky nærmer sig Nordjylland

Askeskyen nærmer sig Danmark, men frem til klokken 14 tirsdag vil den ikke ramme lufthavne, viser prognose.

En stor del af de danskere, der skal ud at flyve tirsdag morgen, kan ånde lettet op. Selvom askeskyen fra Island er på vej til Danmark, vil den ikke ramme nogle danske lufthavne så langt frem, som prognoserne kan se - det vil sige klokken 14 tirsdag.
 
- Den nordvestligste del af det danske luftrum langt ude i Nordsøen vil blive berørt af skyen. Men ingen danske lufthavne vil blive berørt af flyveforbudszonen, siger Jan Eliassen fra den danske lufttrafiktjeneste Naviair.
 
Askeskyen ligger dog i seks kilometers højde, og dermed får den ikke betydning for ruteflyene, som flyver langt højere oppe, siger Jan Eliassen.
 
Ifølge Københavns Lufthavne betyder vulkanudbruddet indtil videre kun aflysninger på ruter til og fra Island og Grønland.
 
Danmark kan dog fortsat risikere at blive ramt af massive flyaflysninger, som det var tilfældet ved sidste års udbrud i vulkanen under den islandske isbræ Eyjafjallajökull.
 
Den islandske vulkan Grimsvötn sender fortsat skyer af aske og vanddamp 10-12 kilometer op i luften, og udbruddet ser ikke ud til at aftage lige foreløbig, vurderer flere eksperter.
 
Efter weekenden er intensiteten i udbruddet øget, og flere frygter en gentagelse af krisen fra sidste år, hvor luftrummet over store dele af Europa blev lukket i seks døgn på grund af vulkanaske fra Island.
 
- Udbruddet er væsentligt kraftigere og har potentiale til at udvikle sig lige så problematisk som sidste års udbrud, siger den svenske seismolog Reynir Bödvardsson fra universitetet i Uppsala til nyhedsbureauet TT.
 
Hvilken retning askeskyen tager, kommer imidlertid an på, hvor højt op asken bevæger sig. Der er nemlig forskellige vindretninger i de forskellige højder.


Seneste nyt

fra Nordjylland