Balladen udeblev: Kriminelle og handicappede er naboer uden problemer

Handicappede og kriminelle har boet dør om dør i et år i Hammer Bakker. Naboerne var skeptiske, men den nye udslusningspension for kriminelle har ikke givet problemer.

Af hensyn til sin fremtid optræder "Anders” anonymt. Hans identitet er redaktionen bekendt. Han har afsonet en dom på otte måneders fængsel for røveri, og nu bor han på udslusningspensionen i Hammer Bakker, der åbnede for omkring et år siden. Her har fået hjælp til at komme i gang med en uddannelse.

- Hvis ikke jeg var flyttet herop, så var jeg højst sandsynligt ikke startet på en uddannelse, og så tør jeg ikke tænke på hvordan min fremtid havde set ud, fortæller 25-årige Anders.

Indsatte kan afsone den sidste del af deres dom på en pension, hvis kriminalforsorgen mener, de er motiverede for at komme ud af kriminalitet.  På pensionen kan beboerne blandt andet få hjælp til gældsrådgivning, narkoafvænning eller at genoptage familierelationer.

- Der er mulighed for, at man kan forberede arbejde, bolig eller uddannelse, og man kan få det påbegyndt inden man forlader sin kriminelle straf, sådan at man har nogle bedre odds, når man kommer ud, siger Lone Lauritzen, der er enhedschef ved Pension Hammer Bakker.

Jeg var lidt skeptisk inden, men jeg synes ikke vi ser dem. Min skepsis er blevet gjort til skamme. Jeg arbejder på en institution lige overfor, og vi har ikke mærket noget.

Det udløste voldsom kritik, advarsler og stor bekymring, da Aalborg Kommune valgte at sælge bygningerne i Hammer Bakker til Kriminalforsorgen, så der kunne placeres en udslusningspension for kriminelle klos op af flere handicapinstitutioner.

1500 protestunderskrifter blev samlet ind i Vodskov, og mange mente, det var et problem at lade kriminelle bo dør om dør med mentalt handicappede på naboinstitutionerne. I dag er frygten for de kriminelle i Vodskov dog svær at få øje på, når man spørger tilfældige foran SuperBrugsen.

- Jeg var lidt skeptisk inden, men jeg synes ikke vi ser dem. Min skepsis er blevet gjort til skamme. Jeg arbejder på en institution lige overfor, og vi har ikke mærket noget, siger Hans Jørgen Larsen.

Astrid Lukassen, der er bruger af en af handicapinstitutionerne, har heller ikke oplevet ballade.

- Jeg synes de (beboerne på pensionen, red.) er stille og rolige alle sammen. De er nogle søde mennesker, siger hun.

Udslusningspensionen får af og til besøg af handicappede, der er kommet på afveje.

- De handicappede bliver taget godt imod af vores beboere, som har givet dem noget at drikke, og så har de fulgt dem tilbage eller er gået ud for at se hvor deres pædagog er blevet af, forklarer enhedschef Lone Lauritzen.

Anders har boet i Hammer Bakker i ni måneder, men om få dage flytter han ud. Anders begik røveriet fordi han skyldte penge og det er hans første dom. Han tror på, at han aldrig havner i den situation igen, selvom statistikken siger at mange vender tilbage til kriminalitet igen.

- Jeg ved, hvad det er for nogle fejltagelser jeg begik, der ledte op til, at jeg måtte gøre nogen ting, der betød at jeg havnede i den her situation. De fejltagelser begår jeg simpelthen ikke igen, siger Anders.

Der er i øjeblikket 16 beboere på pensionen i Hammer Bakker. De er dømt for blandt andet vold, røveri og drab. Kriminalforsorgen kan dokumentere at færre falder tilbage i kriminalitet, hvis de bliver løsladt via en udslusningspension.


Seneste nyt

fra Nordjylland