Biogasanlæg forpester igen Brønderslevborgere

Skrappere krav fra myndighederne betyder, at en gylletank skal tømmes og kontrolleres. Det giver lugtgener i varmen.

Studerende Mathilde Nissen Friis bor hos sine forældre i den sydlige del af Brønderslev. Hun fortæller, at det - igen - stinker fra biogasanlægget Krogenskær, der ligger cirka halvanden kilometer fra familiens hus. Ikke hele tiden, men når vinden er ugunstig, eller der er vindstille.

- Så må vi tage vasketøjet ind. Og når vi skal sove, eller forsøge at sove, sker det for lukkede vinduer. Og det er umuligt i den varme, vi har nu, siger en irriteret Mathilde Friis.

Hun bakkes op af Laila Pedersen og Vigdis Hansen, der mærker lugten både på deres arbejdsplads Bredbånd Nord, og hjemme på deres privatadresser.

- Jeg vågner om natten og har kvælningsfornemmelser, og så kan jeg ikke sove igen, siger Vigdis Hansen.

Biogasanlægget havde i vinter store problemer med udslip og fik i den forbindelse den halve by imod sig. Det væltede ind med klager og protestunderskrifter til Brønderslev Kommune, og en facebookgruppe krævede anlægget lukket.

I februar fik Krogenskær en ny miljøgodkendelse med skrappere krav, og det er paradoksalt nok de krav, der nu giver lugtgener. Overdækningsdugen er taget af en af de store gylletanke, som skal tømmes og kontrolleres.

- Der er emission herfra, og det kan genere borgere i et vist omfang, alt efter hvilken vej vinden nu blæser, og det er selvfølgelig beklageligt, at det er sådan, men vi er nødt til at tømme tanken, siger en af de to ejere af anlægget, Per Pedersen.

Biogasanlægget har resten af året til at foretage de ændringer, der er nødvendige som følge af den ny miljøgodkendelse. Andre tanke skal også kontrolleres. Der skal bygges en overdækket hal til biomasse, som der bliver flyttet rundt på. Og det vil alt sammen kunne give gener, men ifølge Per Pedersen er det værste overstået en gang i løbet af næste uge.

Han beklager, at borgerne ikke på forhånd blev informeret om, at arbejdet med at tømme tanken gik i gang.


Seneste nyt

fra Nordjylland