Børn til alvorligt syge forældre skal i fokus

Sygehusene skal skabe bedre rammer for børn til alvorligt syge forældre, der er indlagt på sygehuset.

Det slår sygeplejerske Dorte Buchwald fast i sit Ph.D. studie, hvor hun har undersøgt, hvordan børn magter tilværelsen med en alvorlig syg og døende forælder.

En af anbefalingerne i Ph.D afhandlingen er, at der skal indrettes særlige rullende stuer på sygehusene. De skal indrettes på børnenes præmisser med sofa, gameboy, tv, Nintendo Wii og lignende, så der er noget for børnene, når de besøger den alvorligt syge mor eller far på sygehuset.

- Jeg har set en del steder, hvor børn bliver placeret på stole ved siden af mor eller fars seng, og det er bestemt ikke børnevenligt, siger forsker og sygeplejerske Dorte Buchwald fra Sygehus Vendsyssel.

I sit Ph.D projekt har hun interviewet 7 børn i alderen 11 til 17 år, som alle har levet med alvorligt syge forældre. Samtidig har børnene lavet videodagbøger over en måned, hvor de hver dag har fortalt til kameraet, hvordan de har haft det i dag og, hvad der har bekymret dem.

- Det er fælles for børnene, at de er bange for, at deres mor eller far dør, men ofte har de ikke nogen at snakke med om det. Derfor har vi brug for særligt uddannede sygeplejersker, der netop har erfaring med, hvordan man snakker med og støtter disse børn, siger Dorte Buchwald.


Seneste nyt

fra Nordjylland