Brænde bliver dobbelt så dyrt

Skatteministeriet vil fra næste år lægge afgift på brænde, så det bliver op mod 140 procent dyrere.

Skatteministeriets udkast til en ny lov om såkaldt forsyningssikkerhedsafgift vil gøre det 80-140 procent dyrere at købe brænde fra skoven. Det kan få store konsekvenser for regionens træindustri og de nordjyske brændeovnsejere, der kan komme til at betale næsten 300 kroner mere for en kubikmeter træ.

- Der er et større antal firmaer herhjemme, der beskæftiger sig udelukkende med handel med brænde, og de går en meget sort fremtid i møde. Vi frygter, at langt de fleste af dem må lukke forretningen, siger Martin L. Jørgensen, der er regionschef hos HedeDanmark.

Han frygter, at sorthandel med brænde vil blive mere udbredt, og at den nye afgift vil give mere ulighed mellem land- og bydistrikterne.

- Forsyningssikkerhedsafgiften i sig selv er jo god, fordi den skal understøtte det mål, der er med energiforliget om at blive fri for fossile brændstoffer i 2050, siger Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Afgiften skal være med til at finansiere flere miljørigtige tiltag, og dække de indtægter, statskassen mister i takt med, at mængden af fossile brændstoffer falder.


Seneste nyt

fra Nordjylland