Brønderslev er dårligst til at skaffe flygtninge i job

Ny undersøgelse fra DA viser, at der er store udfordringer med jobs til flygtninge i flere nordjyske kommuner.

Når en flygtning gennemgår det såkaldte integrationsprogram er det med henblik på at blive en del af det danske samfund. Og en væsentlig brik i integrationspuslespillet er ifølge Dansk Arbejdsgiverforening, at flygtningene skal i job, så de får danske kolleger og bruger det danske sprog.

En rundspørge blandt de mest succesfulde kommuner i Danmark peger entydigt på, at det er effektivt at samarbejde med lokale virksomheder. Kommunerne understreger, at det er vigtigt at få flygtningene hurtigt ud i virksomhederne for på den måde at blive en del af det danske arbejdsmarked.

Andelen af flygtninge i job eller uddannelse svinger fra 4,2 pct. i Lolland Kommune til 56,3 pct. i Odsherred Kommune. Tallene angår flygtninge, der deltog i et integrationsprogram i perioden juli 2014 til juni 2015. De omtalte flygtninge ankom altså til Danmark for op til fire år.

Danmarkskort over beskæftigelse blandt flygtninge
Danmarkskort over beskæftigelse blandt flygtninge
Foto: jobindsats.dk

I Nordjylland topper Frederikshavn jobstatistikken med en beskæftigelsesprocent på knap 40, mens Brønderslev med sine 17% ligger omtrent på det halve af landsgennemsnittet.  (Aalborg er ikke medtaget i statistikken)

Ifølge forsker ved Rockwool Fonden Marie Louise Schultz-Nielsen kan den virksomhedsrettede indsats hjælpe flygtninge med at nedbryde nogle af de barrierer, som gør det svært at få job på lige fod med danskere.

"Når flygtninge kommer ud i virksomhederne, så kan der hurtigt skabes en relation, til trods for at de ikke har et uformelt netværk. Samtidig kan flygtningene drage fordel af at få afklaret deres kvalifikationer direkte i virksomheden. Derfor kan denne tilgang være værd at afprøve for andre kommuner," siger Marie Louise Schultz-Nielsen.

Kontanthjælpsmodtagere omfattet af integrationsprogrammet.

 Status 3 mdr. efter afsluttet forløb
3. kvartal 2014 - 2. kvartal 2015, andel i beskæftigelse 3 mdr. efter integrationsprogrammet er slut
  
 Beskæftigelsesgrad
Hele landet 31,6
Brønderslev 15,9
Frederikshavn 39,6
Hjørring 36,0
Jammerbugt 21,6
Mariagerfjord 33,3
Rebild 26,7
Vesthimmerland 17,1

 


Seneste nyt

fra Nordjylland