Busser mangler halv milliard kroner

Hver femte bus risikerer at forsvinde, hvis ikke regeringen griber ind og giver flere penge, mener Trafikselskaberne i Danmark.

Krise for busserne
Krisen for busserne i Danmark er tilsyneladende endnu større end først antaget.
I sommer anslog Trafikselskaberne i Danmark, at de manglede 300 millioner kroner næste år, hvis busdriften ikke skulle forringes.

Serviceniveauet reduceres
Nu viser nye beregninger, at det vil koste 500 millioner kroner, hvis busdriften skal undgå besparelser.

- De penge er ikke til rådighed i kommuner og regioner, der ellers normalt jo betaler for busdriften i Danmark. Og så har trafikselskaberne kun en ting at gøre og det er at reducere serviceniveauet. Det bliver en meget drastisk reaktion, hvis vi skal hen og finde en halv milliard på kørslen næste år. Op mod hver femte bus vil forsvinde, siger formanden for Trafikselskaberne i Danmark, Steen Møller, til Ritzau.

benzin, renten og passagerer
Det er stigende brændstofpriser, høj rente og færre passagerer, der har gjort busdriften dyrere end forventet.

- Vi taler alle sammen om klima og bæredygtighed, og vi oplever alle sammen trængsel på vejene. Den kollektive trafik er svaret på de udfordringer. Det hjælper ikke, at vi kun hylder den i skåltaler, vi er nødt til at tage ansvaret og sørge for, at vi ikke får en nedsmeltning af den kollektive trafik i 2009, siger Steen Møller.

Regeringen hjalp ikke
I august afviste daværende trafikminister Carina Christensen (K) at give flere penge til busselskaberne. Hun henviste til, at både kommuner og regioner havde penge på kistebunden, som kunne bruges til kollektiv trafik.
Det afviser både Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.

- Jeg har noteret mig, at der er lidt andre toner fra den nye transportminister (Lars Barfoed (K)), og at han har en forståelse for tingene. Lad os nu se, om vi ikke kan få overbevist Folketingets partier om, at det er noget, vi skal have løst, siger Steen Møller.

Samråd i Folketinget
Tirsdag skal både Lars Barfoed og velfærdsminister Karen Jespersen (V) i samråd om sagen.

Ifølge trafikselskaberne er der behov for en løsning inden for en måned, ellers må de i gang med store spareplaner for næste år.


Seneste nyt

fra Nordjylland