Politikere: Chokeret – men ikke nervøse for ekstremisme i Nordjylland

Eksperter mener, at ekstremistiske koranlæsninger finder sted i landets største byer. Men i Aalborg kommune er de ikke nervøse.

TV2s seneste dages afsløringer af radikaliserende prædikener i danske moskéer har givet anledning til massiv debat. Eksperter mener, at ekstremistiske koranlæsninger finder sted i landets største byer. Men i Aalborg er kommunen ikke nervøs for, at prædikener - som dem der eksempelvis finder sted i Grimhøjmoskéen i Aarhus - finder sted i det nordjyske.

- Jeg synes, det er træls, at nogen der bor i Danmark har sådan et antik menneskesyn og kvindesyn, som slet ikke hører til, og det er jo ikke nok, at de siger, at det må man ikke gøre i Danmark. Sagen er, at det skal man ikke gøre i hele verden, og at der ikke skal være sådanne regimer, hvor sådan noget er i orden, siger Mai-Britt Iversen, rådmand i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen.

Mai-Britt Iversen kan ikke garantere, at lignende ikke finder sted i Aalborg - men hun slår fast, at hun finder det meget usandsynligt.

- Jeg kan ikke sige, at der ikke kommer nogen brodne kar, men jeg kan sige, at vi hele tiden er opmærksomme på det, og hører vi nogle strømninger, vi har også folk, som kommer i moskeen meget ofte, så hører vi nogle ting, så er det noget af det, vi reagerer på. Det nytter simpelthen ikke noget ikke at tage den åbne og ærlige dialog, siger Mai-Britt Iversen.

Hos Venstre siger retsordfører Preben Bang Henriksen, at TV2s afsløringer får det til at ”løbe ham koldt ned af ryggen.”

-Det virker dybt beskæmmende, at nogle kan have de her holdninger i dagens Danmark. Og kan man have de her holdninger, så kan man have så mange andre radikaliserede holdninger på så mange andre områder, siger Preben Bang Henriksen, retsordfører fra Venstre.

Dagen igennem har vi forsøgt at komme i dialog med repræsentanter fra muslimske kredse i Aalborg - men uden held.

TV2 Nord har i dag besøgt moskéen på Hjulmagervej i Aalborg, for at få deres reaktioner på de seneste dages afsløringer. Her er meldingen, at det kun er formanden, der udtaler sig, men han har på trods af gentagne forsøg ikke været at træffe i dag.

Moskéen på Hjulmagervej i Aalborg har ikke givet kommunen nogen problemer. Men eksemplerne på de ekstremistiske opfordringer fra eksempelvis Grimhøj får alligevel kommunen til at holde et vågent øje.

- Det er ikke noget, vi ikke kan sige, ikke kan komme, så derfor er det vigtigt, at vi hele tiden er i samarbejde, at vi hele tiden holder øje med det, og at vi hele tiden tør gøre tingene åbent sammen, siger Mai-Britt Iversen.

Moskéen her har tidligere modtaget en invitation fra den ekstremistiske gruppe Muslimsk Ungdomscenter, der holder til i Grimhøjmoskeen. De ville på besøg i Aalborg for at skaffe nye medlemmer, men det møde aflyste rådmanden i samråd med moskeens bestyrelse.

Dialog mellem politi, moske og kommune er ifølge rådmanden afgørende for, at ekstremistiske koranlæsninger ikke finder sted.

TV2 Nord har i dag forsøgt at få en kommentar fra Nordjyllands Politi for at høre, hvordan politiet her i Nordjylland forholder sig til afsløringerne fra landets moskeer. Vi blev henvist til Rigspolitiet, men heller ikke de har besvaret vores henvendelser.

-Det er trist, at en imam kommer til at ødelægge det fr så man ordentlige muslimer for han kommer til at være billedet på muslimer, hvilket han overhovedet ikke er, siger Mai-Britt Iversen.

- Nogle politikere vil have moskeerne væltet eller ryddet. Der må jeg jo sige, at det er jo ikke murstenene, vi har noget imod. Det hjælper jo ikke noget at flytte murstenene, det er jo de folk indeni, der er noget i vejen med. Og der må vi sige, nu iværksætter politiet en undersøgelse af, om nogle af de her udtalelser er ulovlige, siger Preben Bang Henriksen, der også understreger, at det er vigtigt at politiet og efterretningstjenesten holder øje. 


Seneste nyt

fra Nordjylland