Demonstration i Hjørring: - Vi holder sammen og kæmper imod med alle kræfter

Omkring 150 brugere af værestederne og almindelige borgere gik onsdag eftermiddag gennem byen i samlet flok for at råbe politikerne op.

For brugerne af de to væresteder i Hjørring Kommune, der står til at blive sparet væk af Sundhedsudvalget, vil det være katastrofalt, hvis de lukker.

Derfor var omkring 150 mennesker onsdag eftermiddag mødt op for at vise deres støtte til værestederne – ved at gå i samlet flok fra Huset i Overgade i Hjørring og hen til Springvandspladsen.

Demonstrationen var planlagt på dagen, hvor byrådet i Hjørring Kommune afholdt møde, hvor blandt andet forslaget omkring besparelserne på de to væresteder skulle drøftes.

Hjørring Kommunes reduktionskatalog er der lagt op til, at to af kommunens fire væresteder i Hjørring, Sindal, Vrå og Hirtshals skal lukkes. Det vil give en besparelse på omkring 1,5 millioner kroner.

Opbakningen til demonstrationen var overvældende, fortæller initiativtager Nikolaj Møller Pedersen, der selv er bruger af Huset I Overgade.

quote Vi har kæmpet og grædt tårer over det her, og jeg ved faktisk ikke, hvad vi skal gøre nu. Men vi holder sammen og vi bliver ved.

Nikolaj Møller Pedersen, bruger af værested

- Det var utroligt flot, der kom så mange – folk kom også helt fra Vrå og Hirtshals og gjorde en stor indsats. Der var både brugere af værestederne og almindelige borgere. Jeg er meget glad for, at alle støttede hinanden så godt, siger han.

Går utryg fremtid i møde

Nikolaj Møller Pedersen frygter for fremtiden, hvis værestederne inden længe er fortid.

- Det vil gå ud over uskyldige og koste flere indlæggelser. Det er dybt forkert at spare på det område, for det er menneskeliv, vi snakker om. Hvor skal vi være i samfundet, hvis sådan et sted som det her lukker. Vi skal være her alle sammen – store som små, siger han.

Selvom onsdagens demonstrationen var en succes på grund af den store opbakning, føler Nikolaj Møller Pedersen ikke, at politikerne har forstået budskabet.

- Jeg føler ikke vi er blevet hørt, for jeg tror ikke, politikerne vil os. Men en sindslidelse kan ramme alle, og kaster man en boomerang, kan man selv blive ramt af den, siger han.

quote Det var utroligt flot, der kom så mange – folk kom også helt fra Vrå og Hirtshals og gjorde en stor indsats. Der var både brugere af værestederne og almindelige borgere.

Nikolaj Møller Pedersen, bruger af værested

Sammen med de øvrige brugere af værestederne, kæmper Nikolaj Møller Pedersen videre i kampen mod besparelserne. Men det er en hård kamp, indrømmer han.

- Vi har kæmpet og grædt tårer over det her, og jeg ved faktisk ikke, hvad vi skal gøre nu. Men vi holder sammen og vi bliver ved. Det her fejer jeg ikke bare af bordet, siger han.

Til september skal det endeligt afgøres, om værestederne bliver sparet væk i næste års budget.

Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt (S), kan godt forstå, at brugerne af værestederne er frustererede.

- Det er deres tilholdssted - for nogen af dem er det næsten hele deres liv. Så jeg kan sagtens forstå, at de demonstrerer. Men lad os nu se, hvad der kommer til at ske, siger Arne Boelt.

841 underskrifter imod lukning

Tidligere har Nikolaj Møller Pedersen indsamlet 841 underskrifter imod lukningen af de to væresteder - sammen med en af værestedets øvrige brugere, Jan Mortensen.

Underskrifterne afleverede de til konservatives Per Møller fra Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget i Hjørring Kommune. Et udvalg, der skal spare 11,1 millioner kroner i budgettet for næste år.


Seneste nyt

fra Nordjylland