Kloak og spildevand på skoleskemaet: - Det lugter af lort!

Der blev rynket på næsen hos eleverne i 6. klasse på Sindal Skole i dag. De var på besøg på Hjørring Renseanlæg, og lugten fra spildevandet sved i næsen.

Eleverne lærer om klima, miljø og FNs verdensmål for bæredygtig udvikling, og for eleverne er en del af det, at lære om, det vand som de skyller ud i toilettet eller køkkenvasken.

- Her stinker. Der lugter af lort, lyder det som Maja Holm fra 6.B, da de er på rundvisning på renseanlægget.

Spildevandet fra borgerne i Hjørring ender på renseanlægget. Det vil sige det vand som kommer fra toilet, badeværelset og køkkenet.

Regnvand ledes direkte ud i naturen, hvis der er et separatkloakering. Derfor er kloaksystemet blev udskiftet de seneste år, som på Toftegade i Sindal, hvor vejen i øjeblikket er gravet op. Her laves der et såkaldt 2 strenget kloaksystem.

- Det er et kæmpe arbejde. Vi har planer helt frem til 2050 for udskiftning af kloakker. Det er vigtigt, da vi skal håndtere langt større regnmængder end tidligere, siger Carsten Bregnhøj fra Hjørring Kommune.

Separatkloakering skånner miljøet og er en del af FNs verdensmål til at sikre bærerdygtig udvikling. Derfor er det også vigtig at eleverne lære om det, og på renseanlægget får eleverne i 6.B. ny viden om spildevandet.

- Jeg har lært, at ens tis og lort kan genbruges, og at tøj og den slags ikke kan pumpes op, siger Nicola Søvik fra &.B.

Også for klassekammeraten Maja Holm har det været en helt ny oplevelse at være på besøg på renseanlægget. - Jeg har blandt andet lært, hvor vores afføring ryger hen, siger hun.

Det er den lille forskel, som skal være med til at opfylde de mål som verdens stats-og regeringsledere vedtog i New York i 2015. Derfor er emnet på skemaet i 6.B.

Elever fra 6.B. fra Sindal Skole på besøg på Hjørring Renseanlæg.
Elever fra 6.B. fra Sindal Skole på besøg på Hjørring Renseanlæg.
Foto: Jesper Christiansen

Seneste nyt

fra Nordjylland