Dyrenes Beskyttelse taler usandt om toprytter

02:24

Arkivbillede. Hesten har intet at gøre med den verserende sag.

1 af 2

Dyrenes Beskyttelse beskylder den verdenskendte dressurrytter Andreas Helgstand for at mishandle sin hest med sporer og bagefter forsøge at skjule det. Men en uvildig dyrlæge afviser påstanden.

Akeem Foldager. Det hedder den hest hele balladen handler om.

- Jeg er dybt rystet. Jeg har aldrig prøvet noget lignende siger dressurrytter Andreas Helgstrand fra Vodskov.

Til et privat stævne har en anonym person taget en række billeder af Andreas Helgstrand, der ridder hesten. Billederne viser at hesten har et mørkt område, der hvor Andreas Helgstrands sporer sidder. Billederne har fået dyrenes Beskyttelse til at konkludere i en pressemeddelelse at "billederne viser tydelige sår på hestens bug, som skyldes kraftigt brug af sporer. Sårene er forsøgt skjult ved hjælp af farve".

Problemet er bare at en uvildig dyrlæge, der har tilset hesten efter kritikken er kommet frem, har afvist påstanden. Fagdyrlæge Peter Busk siger, at hesten ikke har nogen sår.

Dyrenes Beskyttelse beklager nu at de har hængt Andreas Helgstrand ud.

- Jeg kan sagtens fortryde at vi er hoppet med på vognen og har snakket om et sår, hvis det er rigtigt, at der aldrig har været noget sår. Det beklager jeg, siger dyreværnchef Jens Svenningsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Billeder fra samme private stævne viser at hestens tunge er blå og sammenklemt. Her kritiserer den uvildige dyrlæge til gengæld at hesten har smerter i kæben. Kritikken deles af Dyrenes Beskyttelse. Andreas Helgstrand erkender blankt at hestens hovedtøj ikke har været i orden.

- Det er jeg virkeligt ked af. Det skal vi selvfølgelig ændre med det samme, siger Andreas Helgstrand.

På den facebookside hvor billederne ligger har hesteejere fra hele verden udråbt Andreas Helgstrand som dyremishandler. Helgstrand kan ikke forstå at Dyrenes Beskyttelse kommer med beskyldninger alene ud fra billeder. De har ikke selv set hesten.

Omtalen har da også fået konsekvenser. Helgstrands fodersponsor har opsagt samarbejdet og rytteren selv bliver truet på e-mail.

- Jeg er helt nede i kulkælderen. Jeg skal virkeligt tænke over hvad jeg gør nu, siger Andreas Helgstrand.