Erhvervslivet kritiserer Aalborg

Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Erhvervslivet i Aalborg sender kommunen længere nedad rangstigen når det gælder det lokale erhvervsklima i forhold til skatter og afgifter. Se hvordan de andre nordjyske kommuner klarer sig her.

Alle fem nordjyske kommuner i DI Aalborg ligger lunt placeret i den bedste halvdel i Dansk Industris årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima. Men mens Vesthimmerland og Mariagerfjord er hoppet op på listen, lykkedes det ikke Rebild, Jammerbugt og Aalborg kommuner at fastholde placeringerne fra sidste år.

Aalborg Kommune er med en 43. plads i DI's undersøgelse stadig den bedst placerede storbykommune - foran både København, Aarhus og Odense. De lokale virksomheder er begejstrede for Aalborgs image. Men når de vurderer konkrete forhold som f.eks. skatter, afgifter og gebyrer, kan tilfredsheden ligge på et meget lille sted.

Aalborg er den eneste nordjyske kommune, der opkræver dækningsafgift - en særlig erhvervsskat på virksomhedernes bygninger. Det betyder, at virksomhederne i Aalborg Kommune er ringere stillet i konkurrencen, og at det også risikerer at få nye virksomheder til at vælge Aalborg fra, når de skal etablere sig og skabe nye arbejdspladser.

- Alene i år har 19 kommuner valgt at sænke eller helt afskaffe dækningsafgiften. Den bliver en stadigt større hæmsko for Aalborgs virksomheder, når de skal konkurrere med virksomheder både her i landet og i udlandet. DI Aalborg opfordrer derfor kommunen til at tage initiativ til at fjerne den - gerne så hurtigt som muligt, siger formand for DI Aalborg Peter Rindebæk.

Virksomhederne er også kritiske overfor behandlingen af bygge- og miljøsager i Aalborg.

- Vi ved, at viljen til at stramme op på sagsbehandlingen er til stede. Men virksomhederne efterlyser handling og mangler at se helt konkrete forbedringer. Det har formentlig spillet en rolle, når virksomhederne har vurderet kommunens erhvervsklima i år, siger Peter Rindebæk.

- Men vi har en tæt dialog og et godt samarbejde med både Business Aalborg og borgmesteren. Vi oplever, at forvaltningen lytter til erhvervslivet, og vi venter, at samarbejdet vil resultere i en bedre sagsbehandling i løbet af efteråret. Når virksomhederne oplever, at tiltagene begynder at virke, er jeg overbevist om, at Aalborg Kommune igen vil gå frem på DI's Lokalt Erhvervsklimaundersøgelse siger Peter Rindebæk.

Rebild, Vesthimmerland og Jammerbugt kommuner er placeret solidt som hhv. nummer 28, 29 og 35 ud af de i alt 96 kommuner i undersøgelsen. Der er tale om forholdsvis små udsving i forhold til sidste år. Og et stort flertal af virksomhedslederne oplever, at

kommunerne er service- og løsningsorienterede over for det lokale erhvervsliv.

Rebild Kommune bliver vurderet som landets bedste kommune, når det gælder den kommunale velfærdsservice som f.eks. adgang til børnepasning og kommunens indsats for folkeskolen. Jammerbugts virksomheder er så tilfredse med kommunens indsats for at skaffe kvalificerede medarbejdere, at kommunen i den kategori er landets 14. bedste. Og i Vesthimmerland er det især den kommunale sagsbehandling, der får en flot bedømmelse og sender kommunen ind som Danmarks syvende bedste i den kategori.

I Mariagerfjord, der er placeret som nummer 46, kniber det med sagsbehandlingen. Men samlet set er kommunen gået fire pladser frem i forhold til sidste år.

- Der er ingen tvivl om, at kampen om både kunder og medarbejdere bliver hårdere og hårdere i årene, der kommer. Det stiller krav til virksomheder og kommuner. Lokalt Erhvervsklimaundersøgelsen viser, at det er forskellige tiltag, der skal til i de enkelte kommuner. Men jeg oplever, at vi har en god kontakt med både politikere og forvaltninger. Og vi ser frem til et konstruktivt samarbejde med alle i det fælleskommunale samarbejde, der er ved at blive etableret blandt de nordjyske kommuner, siger formand for DI Aalborg Peter Rindebæk.

Et af de områder, kommunerne bør tage fat på i det nye samarbejde, er trafikforholdene. Fælles for virksomhederne i alle fem nordjyske kommuner er nemlig en opfordring til de lokale politikere om at prioritere infrastruktur og transport absolut højest i de kommende år.

- 96 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. To mindre kommuner Læsø og Fanø deltager ikke.

96 kommuner er med - se de nordjyske placeringer her. Ingen af kommunerne er placeret i den absolutte top, og ingen i den absolutte bund.

Samlet Placering20142013
Rebild Kommune2823
Vesthimmerlands Kommune2931
Brønderslev Kommune3035
Jammerbugt Kommune3529
Aalborg Kommune4325
Mariagerfjord Kommune4650
Frederikshavn Kommune6039
Hjørring Kommune6565

 

Flere nyheder fra TV2 Nord