Grundtvig stadig aktuel i Støvring

På trods af en omlægning til sundheds- og livsstilshøjskole, har Støvring Højskole ikke glemt de klassiske højskoleværdier.

Mandag startede 24 nye elever på Støvring Højskole. De fleste af dem er der af en grund - at tabe sig. Højskolen har skiftet profil fra en drama- og musikhøjskole til en livsstilshøjskole.

Støvring Højskole er en af de seks folkehøjskoler, der er tilbage i Nordjylland. Den og tre andre har valgt at specialisere sig. Det er Diget i Skagen, Aalborg Sportshøjskole og Nordjyllands Idrætshøjskole. Vrå og Mariager Højskole satser stadig på et bredt udvalg af fag.

Specialisering er vejen frem
Den tidligere forstander på Familiehøjskolen Skærgaarden i Herning, Niels Jørgen Sørensen, bor i dag i Pandrup. Han vurderer, at det er en god idé for højskolerne at specialisere sig.

- Du er nødt til at sige: de her fag, dem satser vi på - og så er man rigtig gode - måske de allerbedste til dem. Og de elever, der så gerne vil have de fag, de vælger den højskole, siger Niels Jørgen Sørensen.

Han bakkes op af den nye forstander på Støvring Højskole, Flemming Darre, der har kørt livsstilskurser på både Ebeltoft Højskole, Ubberup Højskole og Diget i Skagen.

- Selve idéen med livsstilshøjskoler, den er kommet for at blive. Hvis man forsøger at køre ret mange ting samtidig, så går det lidt galt, siger Flemming Darre.

Fare ved specialisering
Specialisering på få fag er altså vejen frem for højskolerne midt i en tid, hvor de har det svært. Men der kan dog være en fare ved udelukkende at satse på for eksempel livsstils- eller idrætskurser.

- Det kan jo være, at man glemmer ånden. Selve højskoletanken - altså det som har båret selve højskolen og har gjort det til noget unikt. Altså det, som Grundtvig var med til at starte, siger Niels Jørgen Sørensen.

På Støvring Højskole arbejder man stadig med flere af de klassiske højskolefag som for eksempel psykologi. Og der bliver stadig sunget højt fra højskolesangbogen, så den nye livsstilprofil er ikke en trussel mod den grundtvigianske filosofi.

- Det, der foregår her, det er ren folkeoplysning. Det er sådan set det bedste fra de 123 år, vi har eksisteret, som vi føre videre, siger Flemming Darre.
- Det der med at tage et ansvar for sit eget liv gennem en sund livsstil og en sund kost, det tror jeg meget på. Vi holder ind til siden, når bilen har en mislyd, men vi holder jo ikke ind til siden, når vi selv har det dårligt. Vi siger ikke ret tit til os selv: "Har du tænkt over, hvad der egentlig betyder noget for dig?," siger han.

Støvring holder liv i Grundtvig
Det at sætte fokus på sindet og det personlige liv, som man gør på Støvring Højskole, giver også god mening i en grundtvigsk sammenhæng for Niels Jørgen Sørensen.

- Hvis man vil samle sig selv op, så er det slet ikke så dumt, hvis man starter med sig selv og sit liv. Det at man arbejder med sig selv og sin krop, udvider sin ånd og udvider sin sjæl, siger Niels Jørgen Sørensen. Han er desuden glad for, at Støvring Højskole har fået netop Flemming Darre som ny højskoleforstander.

- Jeg kender jo Flemming fra tidligere, vi har arbejdet lidt sammen. Flemming er en utroligt dygtig forretningsmand, men jeg kan jo se, at fra at have startet deciderede slankekurser nede i Ebeltoft, så har han fundet ud af, at for at eleverne skal holde et niveau og lave en livsstilsforbedring, der er vedvarende, så skal man ikke bare arbejde med det ydre, men også med det indre.

Den blå er stadig i brug
Højskolesangbogen er stadig aktuel på Støvring Højskole. Tv2/Nord læste en strofe op for Støvring Højskoles bestyrelsesformand og forstander.


"At lære er at famle
i mørket blind og stum
at sprænge eller samle
sit eget verdensrum
at vække det, der sover
og gøre tanken fri,
at se en himmel over
hver drøm, man lever i.

- Halfdan Rasmussen - "At lære er at ville", 1949

Bestyrelsesformand Thorkild Bækkelund:

- Nu er det jo ikke Grundtvig, der har skrevet det, men jeg føler, at han ligeså godt kunne have gjort det i sin egen tid. Det er faktisk det grundlæggende i det, vi har startet op. Det er vigtigt at komme ned og kende sig selv og få en viden om, hvordan man kan forandre sin egen tilværelse.

Forstander Flemming Darre:

- Det kan ikke siges smukkere. Som de sagde i en svensk film: "Jeg har altid vidst, hvem jeg var, jeg har bare ladet det sove" Og det er jo netop det med at udforske verden og blive klogere på sig selv, det er jo en del af den udvikling, der sker på højskolen. Måske skal vi have citatet hængende ude i forhallen.

Hvordan kan eleverne lære at samle sit eget verdensrum her?

- Er det ikke det, det handler om - at samle indtryk fra hele verden? Vi har jo både elever fra Danmark, Norge, Sverige og Island. Hvad kan være mere aktuelt end at se på hinandens kultur og forskelligheder? På den måde har vi det hele med på højskolen.

Se" target="_blank">http://www.tv2nord.dk/default.asp?PageID=4&ProgrammeDate=09-02-2009&ProgrammeID=2&ProgrammePartID=164123">Se indslag om Støvring Højskole her


Seneste nyt

fra Nordjylland