Håndværkerne sjusker med sikkerheden

Tirsdag gennemførte Arbejdstilsynet en storstilet razzia mod 175 byggepladser over hele landet. I Nord- og Midtjylland blev det til 60 besøg, og her var der problemer med sikkerheden på halvdelen af pladserne.

De cirka 30 påtaler blev givet for forseelser lige fra forkert brug af høreværn til risiko for alvorlig nedstyrtningsfare.

Mest alvorligt var et sted, hvor arbejdet foregik i seks meters højde. Her foregik arbejdet uden rækværk eller faldsikring. Da arbejdstilsynet forsøgte at komme i kontakt med arbejderne på pladsen, forsvandt de.

- Vi havde taget et billede af pladsen, og da vi ville tale med arbejderne, var de væk, fortæller tilsynschef Gitte Møller Jensen, der var med på aktionen i Nordjylland.

Dagens aktion viste også, at sikkerheden blandt udenlandske byggearbejdere, som ikke kender de danske regler, ofte er alt for dårlig. Det gælder også udenlandsk ansatte i danske firmaer

- Også udenlandske medarbejdere i danske firmaer er ofte ilde stedt, fordi de ikke er instrueret ordentligt på et sprog de forstår. Medarbejderne kender simpelthen ikke arbejdsmiljøreglerne, vurderer Sonja Ploug Jensen, der er kontorchef i Arbejdstilsynet.

På landsplan blev der givet 190 påbud, og i en del tilfælde, hvor der var fare for, at arbejderne kunne falde ned, overvejes nu, om der skal komme et retslige efterspil.


Seneste nyt

fra Nordjylland