Har din kommune offentlige tilsynsrapporter?

Fredag offentliggør Aalborg tilsynsrapporter for alle daginstitutioner i kommunen. Flere andre nordjyske kommuner har også offentlige rapporter. Tjek din kommune her.

TV2-dokumentaren "Daginstitutioner bag facaden" afslørede i maj kritisable forhold i flere københavnske daginstitutioner. Dokumentaren afslørede også, at tilsyn i daginstitutionerne ikke var offentlige for forældre, selvom flere institutioner havde fået påbud fra kommunen.

På baggrund af dokumentaren valgte Aalborg Kommune at offentliggøre tilsynsrapporter for kommunens institutioner. TV2 Nord har ringet til de andre nordjyske kommuner, og rundringningen viser, at der er stor forskel på, om kommunerne har offentliggjort rapporterne eller ej.

 

 

Sådan læser du kortet:

Grønne kommuner har offentliggjort de enkelte institutioners tilsynsrapporter.

Røde kommuner har endnu ikke offentliggjort tilsynsrapporter for den enkelte daginstitution. Nogle af kommunerne har offentliggjort et samlet overblik over tilsynene frem for hver enkelt institution. Andre planlægger at offentliggøre rapporterne senere. Du kan læse mere om hver enkelt kommune på kortet eller længere nede i artiklen.

 

 

 

I Brønderslev har tilsynsrapporterne tidligere ligget på daginstitutionernes egne hjemmesider, men efter TV2-dokumentaren har Børne- og Skoleudvalget i samarbejde med forvaltningen besluttet at offentliggøre rapporterne på kommunens hjemmeside.

- Jeg skal være ærlig at sige, at processen er blevet presset efter udsendelsen (”Daginstitutionerne bag facaden”, red.). Nu kan man finde tilsynsrapporterne på Brønderslev Kommunes hjemmeside. Vi tænkte; Læg dem på, vi har intet at skjule, fortæller Carsten Otte, der er chef for dagtilbudsområdet i Brønderslev.

I Hjørring er det ikke muligt at se en tilsynsrapport for den enkelte daginstitution. Her har kommunen valgt at samle de vigtigste konklusioner i en fælles rapport for hver af de tre dagtilbudsområder i kommunen.

- Vi laver systematiske tilsyn hvert andet år, men vi har løbende tilsyn med områdeledere og samles flere gange om året og drøfter pædagogisk kvalitet, siger Jette Kjeldsen, der er pædagogisk konsulent i Hjørring Kommune.

 

 

I Rebild Kommune er det den enkelte institutions ansvar at offentliggøre de uanmeldte tilsyn på deres egen hjemmeside.

- Ved de anmeldte tilsyn har man en dialog med repræsentanter for bestyrelsen efterfølgende. De anmeldte tilsyn er kun synlige for bestyrelsen, siger Vibeke Lei Stoustrup, direktør, Center Børn og Unge, Rebild Kommune.

Mens TV2 Nord taler med Vibeke Lei Stoustrup, undersøger vi, hvorvidt kommunens institutioner rent faktisk har lagt rapporterne ud på deres hjemmesider. Det viser sig, at kun 2 af de 19 institutioner har en tilsynsrapport på deres hjemmeside.

Det overrasker direktøren for Center Børn og Unge, Rebild Kommune.

- Vi skal overveje, om vi kan gøre noget for at synliggøre dem. Hjemmesider har det jo med at gøre det svært at finde ting, siger Vibeke Lei Stoustrup, direktør, Center Børn og Unge, Rebild Kommune.

- Dem, som har interesse i tilsynsrapporterne, er de forældre, der har interesse i den pågældende børnehave. Jeg vil få vores forvaltning til at kigge på det, siger hun.

quote Vi skal overveje, om vi kan gøre noget for at synliggøre dem. Hjemmesider har det jo med at gøre det svært at finde ting

Vibeke Lei Stoustrup, direktør, Center Børn og Unge, Rebild Kommune

Jammerbugt offentliggør efter sommerferien

I Jammerbugt Kommune blev det i 2017 besluttet, at der fremover skal være tilsyn hvert andet år, som herefter skal redegøres for Børne- og Familieudvalget samt kommunalbestyrelsen. Rapporterne kan fylde op til 50 sider, og derfor bliver tilsynsbemærkningerne samlet i et fælles referat. 

Kommunen planlægger at offentliggøre referatet af tilsynsrapporterne efter sommerferien, når de er præsenteret for kommunalbestyrelsen:

- Vi vil ikke lægge dem ud i den fulde version. At lægge 50 sider ud giver ikke mening per institution, siger Ulla Flintholm, formand for børne- og familieudvalget, Jammerbugt Kommune. 

 

Brønderslev

Frederikshavn

  • Frederikshavn Kommune laver hvert år både anmeldte og uanmeldte pædagogiske tilsyn i de kommunale og private daginstitutioner.
  • Find tilsynene her

Aalborg

  • Aalborg har valgt at offentliggøre tilsynsrapporter efter dokumentaren "Daginstitutioner bag facaden"
  • Her kan du læse en artikel om, hvordan du finder tilsynsrapporten for dit barns institution
  • Aalborg har efter TV2-dokumentaren også valgt at ændre deres måde at føre tilsyn på. Fremover bliver det et konsulentfirma, der skal stå for tilsynet. Læs mere her

Mariagerfjord 

  • Tilsynsrapporterne for daginstitutionerne er offentliggjort på kommunens hjemmeside. De kan findes her under emnet ”Tilsyn”.
  • Rapporterne omfatter flere daginstitutioner i en, hvilket vil sige, at hvis man for eksempel har et barn i Dagtilbud Spiren, så kan man se tilsynsbemærkningerne under rapporten for Dagtilbud Hadsund.
  • Tilsynsrapporterne kan også findes på nogle af institutionernes egne hjemmesider. Det drejer sig om Dagtilbud TrekløveretDagtilbud Hobro Syd og Dagtilbud Hobro Nord

Vesthimmerland

  • Vesthimmerland offentliggør rapporter for de enkelte institutioner
  • Tilsynsrapporterne kan findes her

Morsø

  • Tilsynsrapporterne for daginstitutionerne i Morsø kommune kan findes på kommunens hjemmeside
  • Hjemmesiden viser en liste over kommunens daginstitutioner. Man kan klikke sig ind på hver enkelt institution og herfra vælge fanen: Pædagogisk tilsyn, som kan ses i listen til venstre

 

Jammerbugt

  • Jammerbugt Kommune har planer om at offentliggøre en samlet tilsynsrapport for kommunens institutioner
  • Rapporten er ikke offentliggjort endnu, men den bliver lagt ud en gang efter sommerferien
  • Der bliver tale om et sammenskriv af de enkelte tilsyn, og det er derfor ikke muligt at se tilsynsrapporten for den enkelte institution, men kun et samlet referat

Thisted

  • Thisted Kommune har valgt at lave en samlet rapport for alle daginstitutioner
  • Det vil sige, at det ikke er muligt at se, hvordan det konkret står til i den enkelte daginstitution
  • Den samlede rapport kan findes her

Hjørring

  • Hjørring Kommune har områdedelt deres institutioner i tre områder, og offentliggør kun en samlet rapport
  • Det er derfor ikke muligt at finde tilsynsrapporten for den enkelte institution
  • Den samlede tilsynsrapport kan findes her

Læsø

  • Læsø har et enkelt børnehus på øen. De foretager tilsyn, men tilsynsrapporten ligger ikke på hverken børnehusets eller kommunens hjemmeside

Rebild

  • Det er pålagt Rebild Kommunes institutioner at offentliggøre tilsynsrapporter
  • Dette er dog ikke tilfældet. kun 2 ud af 19 institutioner har tilsynsrapporterne offentliggjort
  • Forvaltningen i Rebild Kommune vil nu se på sagen

 


Seneste nyt

fra Nordjylland