Her kan du opleve kronhjortenes parringsbrøl

Det er lige nu, at krondyrene er i brunst, og du kan opleve de prægtige dyr flere steder på statens naturområder. Husk at bevæge dig forsigtigt og hold respektfuld afstand.

Det går ikke stille for sig, når brunstsæsonen går i gang hos Danmarks største landlevende pattedyr - kronhjorten. Her handler det for hjortene om at brøle så højt og kraftfuldt, at det tiltrækker hundyrene og skræmmer eventuelle rivaler væk.

Man kan høre de dybe brøl flere kilometer væk, og der er derfor rig mulighed for en intens naturoplevelse. Af og til kan man også høre den specielle lyd af gevirer, der støder sammen, hvis kampen om hunnernes gunst fører til direkte kontakt mellem hjortene.

Hvis man vil være med på en kigger i det nordjyske, så er de bedste steder at se krondyr i statens skove og naturområder. Allerbedst opleves dyrene fra de tre udsigtsplatforme som er etableret ved det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild eller fra fugletårnet og udsigtsplatformen i Sårup i Tved plantage. Også i Slotved Dyrehave ved Sindal er et godt bud.

Krondyrene i Slotved Dyrehave blev udsat i foråret 2018. Her ankom tre unge hjorte og 13 hinder. I 2018 fik de 11 kalve. I foråret 2019 er kommet 10 kalve til og bestanden, som oprindeligt stammer fra Jægersborg Dyrehave, trives og kan nu nemt betragtes i Slotved.

Efter udvidelse er dyrehaven ved Slotved Skov er det nu Danmarks næststørste. Det håber borgmesteren kan tiltrække tilflyttere og turister.

 

Gode råd hvis man vil opleve kronhjorte uden at forstyrre dem

• De bedste muligheder for at opleve krondyr er typisk omkring solnedgang og solopgang.

• Bevæg dig forsigtigt og hold respektfuld afstand. Hjortene er ikke aggressive over for mennesker under normale omstændigheder, men man skal respektere, at de skal have plads.

• Undlad at gå efter lyden ind i lukkede bevoksninger. Man skræmmer oftest blot dyrene væk og forstyrrer dem i deres parring

• Hold dig på veje og større stier, hvor kronhjortene er vant til, at der er færdsel. Gå i rabatten eller midterrabatten, så larmer du mindre.

• Det er en god idé at nærme sig hjortene i modvind, så de ikke kan lugte en, og så skal man være musestille. Hvis man har hunden med, skal den selvfølgelig være i snor.

 

Kilde: Naturstyrelsen

 


Seneste nyt

fra Nordjylland