Hvor blev de nordjyske sygehuse af

En gruppe borgere forsøger på et protestmøde onsdag aften i Dronnninglundhallerne endnu en gang at redde Dronninglund Sygehus.

Et flertal i regionen vil helt af med Dronninglund Sygehus og har sat det salg. Borgmesteren har talt om at ændre lokalplanen, så der kan blive opført boliger på stedet. Borgergruppen vil dog kæmpe til det sidste for at bevare en eller anden form for sundhedsfunktion i det gamle sygehus.

TV2Nord har været rundt for at få et overblik over, hvad der egentlig blev af de små og mellemstore sygehuse, der er lukket på stribe i Nordjylland de seneste år.

Gigt- og Rygcentret ligger i de bygninger, der engang var Skagen Sygehus. Det lukkede i 2003, men ildsjæle fik trumfet igennem, at der skulle være en sundhedsfunktion på stedet. Efter en renovering og ombygning blev det til rehabilitering og undervisning for patienter med kroniske smerter fra hele landet.

Pia Hansen har haft kronisk ondt i ryggen, siden hun var ung, og hun er også blevet opereret. Hun bor i Sydthy i den anden ende af regionen, men hun synes det er besværet værd at komme til Skagen for at få hjælp.

-Det er et fantastisk sted med mulighed for at komme i dybden med smertebehandlingen og få tid til at gøre noget godt for sig selv. Jeg har lang vej fra Sydthy til Skagen og har svært ved at køre hele vejen uden mange stop, men selvom det skulle blive nødvendigt, så ville jeg gøre det. Et ophold her er det hele værd, siger Pia Hensen.

Henning Andersen fra Thisted er også i intensiv behandling og træning på Skagen Gigt- og Rygcenter. Han har været postbud i 28 år og er nu førtidspensionist med kronisk ondt i ryggen og to operationer, efter at han kom til skade for fem år siden. 

-Det gode ved det her sted er, at der er tilknyttet ergoterapi, fysioterapi, sygeplejersker og læger på samme sted. Jeg havde rigtigt meget ud af det, sidst jeg var her for to år siden, og det kan jeg tydeligt mærke, at jeg har igen. Og så er det det samme personale, vi møder. Det er dejligt, siger Henning Andersen.

Rikke Kromann har både været sygeplejerske på det gamle Skagen Sygehus og nu på Gigt- og Rygcentret. Hun har helt nye funktioner, men savner ikke det gamle sygehus.

-Skagen Gigt- og Rygcenter er et højt specialiseret, intensivt tilbud på tre uger til folk, der har længerevarende smerter alle steder i bevægeapparatet. Og det er kombineret med undervisning i levevis. Vi behandler ud fra en helhedsvurdering af den person, der kommer for at blive behandlet her. Det er en kæmpegevinst for byen, at vi har sådan et specialiseret behandlingssted, hvor folk kan komme fra hele landet og blive behandlet. Personligt slap jeg for en daglig pendlertur på 40 kilometer hver vej, hvis sygehuset var blevet helt lukket. Men jeg ved også, at byens borgere er rigtig glade for at bygningen ikke står tom. Der er stadig sundhedsfunktion og liv i de her bygninger, siger Rikke Kromann.

Et andet tidligere sygehus med specialfunktion er Neuroenhed Nord i Brønderslev, der har specialiseret sig i intensiv genoptræning af patienter med hjerneskade. Sygehusene i Frederikshavn, Farsø og Hobro fungerer stadig som sygehuse med masser af funktioner - bare ikke døgnbemandet akutmodtagelse. Terndrup Sygehus er lukket, revet ned og udgør i dag en mark. Dronninglund Sygehus og Nykøbing Mors Sygehus er begge lukket. I Nykøbing Mors anvendes de gamle bygninger til sundhedshus og udlejning. Det samme gælder i Brovst. Her varetages forskellige sundhedsfunktioner af Jammerbugt Kommune eller af privatpraktiserende specialister. En af dem er en klinik for almen kirurgi med speciale i mave-tarm-kirurgi.

-Vi synes det er bedre, end hvis patienten skal køre 100 kilometer ind til Aalborg eller til Hjørring, at de kan komme hertil og blive behandlet hurtigt, siger Pia Sonne, driftschef på Bella Klinik i Brovst Sygehus. 


Seneste nyt

fra Nordjylland