Kommune advaret før Stadion-drab

 Kommune advaret før Stadion-drab

Skoleinspektør og forælder siger, at myndighederne var underrettet om, at en 15-årig dreng var ude i tovene, inden han dræbte en 48-årig mand ved Aalborg Stadion og efterfølgende filmede sit offer. Det skriver Politiken i morgen, søndag.

De sociale myndigheder overhørte advarsler fra den 15-åriges skole og voksne i den 15-åriges omgangskreds, der kontaktede familie- og kulturforvaltningen i Aalborg Kommune, fordi de var bekymrede.»Vi har dette efterår set et tragisk eksempel på, hvad der kan ske, når pædagogers og læreres advarsler og underretninger ikke tages alvorligt nok«, skriver skoleinspektør Sven Løntoft fra Højvangsskolen på skolens hjemmeside.

Han skriver også, at de myndigheder, som skal støtte barnet og familien, bør handle hurtigere. Højvangsskolen er den sidste af tre skoler, den 15-årige gik på. I maj måned droppede han ud af skolen, og det følgende halve år drev han rundt i Aalborgs gader og udviklede et misbrug af amfetamin og ecstasy. Han blev en del af en hård kerne, der især holder til i Kennedy Arkaden ved Aalborg Banegård. Politiet betegner dem som gadebørn, og kommunen holder øje med cirka 50 børn og unge fra Arkaden.
Derudover er der 12-15 børn og unge, kommunen virkelig er bekymret for. Den 15-årige tilhørte den sidste gruppe.

»Vi skal være bedre til at se de tegn på mistrivsel, der kan være, allerede når barnet starter i skolen«, siger SSP-konsulent i Aalborg Kommune, Bjarne Hansen, til Politiken. Men skoleinspektør Sven Løntoft siger, at skolen i den konkrete sag både underrettede og advarede kommunen. Inspektøren må ikke udtale
sig om, hvad det nøjagtig var, der gav anledning til bekymring, mens drengen gik på skolen. Allerede i 2005 fortalte moren til den 15-åriges bedste ven kommunen, at hendes egen søn og den sigtede terroriserede deres klassekammerater.

»Det er meget svært at trænge igennem til kommunen og få relevant hjælp, når man som forælder beder om det. Det er en meget ydmygende rolle som forælder at stå i, det er jo svært nok i forvejen at erkende, at man ikke slår til i forhold til sit barn«, siger kvinden, der ikke ønsker at stå frem med navn.

Socialrådmand i Aalborg Kommune, Mai-Britt Iversen (Soc.dem.) siger om den konkrete sag, at »der er gjort rigtig meget« for den 15-årige, og at kommunen
efter drabet har lavet en minutiøs redegørelse for hans sag: »Det er klart, at når man gennemgår en sag som denne, så ser vi på, om der var noget, der kunne være gjort anderledes«. Hun giver skoleinspektøren ret i, at Aalborg Kommune ikke har taget advarsler og underretninger alvorligt nok.

»Det mener jeg faktisk også er rigtigt. Men jeg vil sige det på den måde, at vi følger op på alle underretninger«, siger socialrådmanden til Politiken.


Seneste nyt

fra Nordjylland