Krise betyder færre elevpladser

04:40

1 af 2

Flere end 2.100 nordjyske unge mangler en læreplads. Det at virksomhederne ansætter for få lærlinge, giver de krisen skylden for.

Den 28-årige murerlærling, Henrik Gelardi fra Aars, nåede at få en læreplads inden hans firma sagde midlertidigt stop for at tage flere elever ind.

- Jeg er utrolig heldig og meget glad, at det er lykkedes mig at få en læreplads. Og så i en tid, hvor det er så svært, siger Henrik Gelardi til TV2/Nord.

Murerlærlingen er ansat i HME, en bygge- og entreprenør virksomhed i Hornum i Vesthimmerland, der ifølge mester altid har taget lærlinge ind, bare ikke lige for tiden.

- Der mangler nogle flere opgaver. Vi skal kunne se noget længere frem i vores ordrebeholdning, før vi vil tage en ny elev ind, siger Knud Kristensen, der er administrerende direktør for HME.

Et meget godt billede på, at det står skidt til, var da der tidligere på året var indbudt til praktikmesse her på erhvervsskolerne i Aars. 300 virksomheder var indbudt, men kun fire tilmeldte sig, og messen blev aflyst.

- For at virksomhederne skal kunne ansætte lærlinge, skal de have tilstrækkeligt med arbejdsopgaver. Det havde de ikke, da der var praktikmesse, og derfor meldte de fra, siger Lone Lollesgaard, der er chef for beskæftigelsesforvaltningen i Vesthimmerlands Kommune.

Knud Kristensen er også konservativ borgmester, lokalformand i Dansk Byggeri og formand for Beskæftigelsesrådet i Vesthimmerland. Alligevel var Knud Kristensens egen virksomhed, med 65 ansatte og kun tre lærlinge, en af de mange, der ikke tilmeldte sig praktikmessen.

Meget mere om de manglende lærepladser til de unge klokken 19.30.