Landsretten frifinder bankdirektører

To tidligere bankdirektører og Sparekassen Himmerland frifindes i sag om kursmanipulation.

Alle tiltalte i ankesagen om kursmanipulation, hvor bankdirektør i det daværende ebh bank, Finn Strier Poulsen, tidligere direktør i Sparekassen Himmerland Svend Jørgensen og Sparekassen Himmerland som virksomhed, er frifundet.

De slipper dermed for den fængselsstraf på fem måneder som Retten i Hjørring idømte dem begge 8. marts 2013.

Også den bøde på fem millioner som Sparekassen Himmerland, nu Jutlander Bank, var blevet idømt frafalder.

Sagen var anket på initiativ af anklagemyndigheden, der ikke mente, straffene var hårde nok.

Retten lagde til grund for frifindelsen, at der var tale om en reel aktieinvestering hvor aktierne er blevet handlet til markedspris, og hvor kurserne ikke veg fra lignende aktiers kursudvikling.

Et af bankens stærkeste beviser var en række lydoptagelser hvor flere af de tiltalte taler om handle aktier, men retten lagde til grund at selvom brudstykker af disse samtaler kunne indikere forsøg på kursmanipulation, skal man agere ud fra hvad der bliver gjort, og ikke hvad der bliver sagt.

Afgørelsen må anses at være et stort nederlag for anklagemyndigheden. Anklagerens habilitet har været på dommerens bord både i byretssagen og ankesagen i Vestre Landsret, men mens byretten ikke så problemer med at anklager Hans Fogtdal under et møde i Børsmæglerforeningen afspillede lydfiler, der indgik som bevis i sagen, var landsretten af den modsatte opfattelse, og den 12. marts måtte han forlade retssalen, erklæret inhabil.

Dommen blev modtaget med stor overraskelse til følge. TV2/Nords reporter i retten fortæller at forsvarerne reagerede, som havde de vundet en fodboldkamp.

- En af forsvarsadvokaterne ringede til sin klient, men han brød simpelthen sammen og kunne ikke sige noget til afgørelsen, fortæller Verner Hansen fra TV2/Nord.

Ingen af de to direktører var til stede i retten, men en af de tre øvrige tiltalte var, og reagerede, da afgørelsen var læst op med stor lettelse.

Flere pårørende til de tiltalte var til stede, og reagerede ligeledes med stor lettelse. Flere krammede hinanden, og scenen var hvad man meget sjældent oplever i et retslokale.


Seneste nyt

fra Nordjylland