Neon gør dig mere sikker

Pangjakken er designet til at øge cyklisternes synlighed i trafikken, og derfor er jakken i pangfarver og udstyret med reflekser. Jakken dækker en stor del af kroppen, og overkroppen er højdemæssigt den del af kroppen, som er mest synlig for bilister. Foto: Tryg Fonden

Cyklister kan nedsætte risikoen for at blive kørt ned i trafikken med 48 pct., hvis de iklæder sig pangfarver. Det viser et netop offentliggjort forskningsprojekt fra TrygFonden og Aalborg Universitet, som igennem et år har undersøgt knap 7.000 cyklisters færden i trafikken.

Flere hundrede tusinde danskere sætter sig hver dag op på cyklen og kaster sig ud i trafikken på landeveje og på byens cykelstier. Der er tjek på cykellygter, og mange bruger hjelm, men de færreste tænker sikkert over, hvilken betydning tøjets farve kan have for deres sikkerhed.

Ny forskning viser meget klart, at det i den grad kan betale sig at vælge iøjnefaldende påklædning, hvis man som cyklist gerne vil nå frem i god behold.

3.400 cyklister i hele landet har i et år klædt sig i en neongul cykeljakke, før de satte sig op på cyklen, og sammen med dem har man fulgt en kontrolgruppe på 3.400 cyklister i deres sædvanlige cykeltøj.

- Vi har ved lodtrækning fordelt 6.800 cyklister tilfældigt i to lige store grupper. Kun den ene gruppe fik en pangfarvet cykeljakke. Alle 6.800 har fortalt os om deres uheld igennem et år, og resultatet er meget markant. Cyklisterne iklædt jakker i en pangfarve havde 48 pct. færre personskadeuheld med motorkøretøjer end gruppen, der kørte i deres sædvanlige cykeltøj, siger Harry Lahrmann, lektor på Institut for Byggeri og Anlæg ved Aalborg Universitet, som står bag projektet.

TrygFonden har bevilget 4,3 mio. kroner til forskningsprojektet, og her vækker resultaterne begejstring.

- Det er et fantastisk og et meget klart resultat, som understreger, at det betaler sig at tænke i synlighed i trafikken - ikke mindst når man færdes som blød trafikkant, siger Merete Konnerup, forskningsansvarlig for projektet i TrygFonden.

Flere nyheder fra TV2 Nord