Nordjyde bliver Danmarks første kvindelige ambassadør i USA

Nordjyske Lone Dencker Wisborg glæder sig til at tage livtag med opgaven som ambassadør i USA fra 1. april.

Til april næste sender Danmark for første gang en kvindelig ambassadør til USA. Hendes navn er Lone Dencker Wisborg. Hun er 52 år gammel, stammer fra Brønderslev og har siden 1992 arbejdet med udenrigs- og sikkerhedspolitik i Udenrigsministeriet.

Fra 2011 til 2015 var hun Danmarks ambassadør i Spanien og Andorra, så det er ikke nogen uerfaren kvinde, der skal til at tage livtag med den amerikanske udenrigspolitik.

Blå bog: Lone Dencker Wisborg

Født 31. januar 1966, Brønderslev

 

Uddannelse
1991 Cand.jur., Aarhus Universitet 

 

Karriere
2019- Danmarks ambassadør i USA
2017-2019 Direktør for ressourcer og organisationsudvikling, Udenrigsministeriet
2015-2017 Direktør for udenrigspolitik, Udenrigsministeriet
2011-2015 Danmarks ambassadør i Spanien og Andorra, sideakkrediteret i Algeriet
2009-2011 Ambassadør, Chef for Center for Global Sikkerhed
2007-2009 Kontorchef, Sikkerhedspolitisk kontor, Udenrigsministeriet, København
2007 Tjenestefrihed (Fondschef, Bikuben-Fonden)
2004-2006 Ambassaderåd på Danmarks ambassade i Warszawa, Polen
2001-2003 Ministersekretær for udenrigsministeren
2000-2001 Fuldmægtig, Sikkerhedspolitisk kontor, Udenrigsministeriet, København
1999-2000 Tjenestefrihed (Folketingets Internationale Afdeling)
1998-1999 Fuldmægtig, Sikkerhedspolitisk kontor, Udenrigsministeriet, København
1995-1998 Ambassadesekretær på Danmarks ambassade i Tallinn, Estland
1992-1995 Fuldmægtig i Udenrigsministeriet, København.


Kilde: Udenrigsministeriet

- Jeg glæder mig først og fremmest til opgaven. Jeg glæder mig til at lære USA at kende, både arbejdsmæssigt og privat. Det er et land med utroligt mange facetter. Og som god nordjyde er jeg opdraget til at få det bedste ud af alting og at ville levere det bedste, jeg kan, siger Lone Dencker Wisborg.

Godt signal til kvinder

Selvfølgelig føler hun en vis stolthed over at få betroet en stilling så tung som posten som Danmarks ambassadør i USA. Både på sine egne og på sit køns vegne. Men det er ikke noget, der får Lone Dencker Wisborg fra Brønderslev til at ryste i bukserne.

- Jeg går ud fra, at jeg har fået jobbet på grund af mine kvalifikationer. Jeg er rigtig glad for muligheden. Det er en spændende opgave at blive Danmarks ambassadør i USA, fordi vi har så tætte forbindelser, der betyder meget for Danmark. Samtidig synes jeg, det er vigtigt at vise, at der ikke er grænser for, hvilke poster kvinder kan indtage. Det er godt signal at sende, siger Lone Dencker Wisborg om sit nye job.

Hun er mest spændt på at se, hvordan det bliver at arbejde i et land, der er så politisk splittet, som USA er lige nu.

- Det bliver interessant at følge med de næste to år frem mod primærvalgene og præsidentvalget, fordi kongressen er så splittet, som den er. Det er vanskeligt at lave politik med to forskellige flertal i Senatet og Repræsentanternes HUs, men det er noget, der bliver spændende at dykke ned i, og det vil også kunne mærkes på mit arbejde, forventer jeg, siger den kommende ambassadør.

Ind med modermælken

Det lå ikke lige i kortene, at Lone Dencker Wisborg skulle ende med at varetage Danmarks politiske, kommercielle og kulturelle interesser i USA, da hun som ganske ung brød op fra Brønderslev for at studere jura.

Hun troede faktisk, hun skulle være advokat og gennemførte også sin uddannelse, men i begyndelsen af 1990'erne mødte hun via en bekendt en medarbejder i Udenrigsministeriet, som fortalte om sit arbejde. Og så var Lone Dencker Wisborg solgt.

- Jeg tror, jeg fik det internationale ind med modermælken. Min far arbejdede i en virksomhed i Brønderslev, hvor han tit havde internationale kunder med hjemme, og når jeg var med ham på arbejde, kunne jeg jo se telexen stå og spytte internationale nyheder ud. Så da jeg fik muligheden, skiftede jeg spor, siger Lone Dencker Wisborg.

Smittet af samme bakterie

Når hun 1. april flytter sin tilværelse fra de nuværende rammer i København til noget helt nyt i Washington D.C., bliver det sammen med sin 15-årige søn og deres tre hunde.

- Han glæder sig heldigvis rigtig meget. Jeg tror, han er smittet af den samme bakterie, som jeg er - vi kan godt lide at bo i et andet land, hvor alt er nyt og anderledes, og hvor vi skal ind under huden på nye mennesker. Og så glæder han sig rigtig meget til at måtte køre bil allerede som 15-årig, så han er begyndt at se på, hvilken bil det skal være, siger Lone Dencker Wisborg.

Inden den store flytning runder hun dog Brønderslev, som hun stadig har tætte kontakter til. Her bor nemlig hendes far, og det er hos ham, hun skal holde jul i år.


Seneste nyt

fra Nordjylland