Nordjylland deltager i Klima-DM

Til kamp mod klimaændringer. Med Aalborg Zoo som kulisse blev danmarksmesterskabet i klimaløsninger - onsdag 11. februar skudt i gang i Nordjylland. Her havde det nordjyske Vækstforum inviteret til at danne fælles front i kampen mod de globale klimaændrin

Masser af idéer og energi
Klima og energi er sat eftertrykkeligt på den nordjyske dagsorden frem mod FN's internationale klimakonference, COP15, der finder sted i København i december 2009. Og Nordjylland har en masse at byde på, når det gælder udvikling af energieffektive og klimaforbedrende løsninger. Det fortæller regionsrådsformand Ulla Astman, der også er formand for Vækstforum og sidder med i Klima-DM's regionale dommerpanel:

- I Nordjylland har vi gennem flere år haft et solidt fokus på klima og energi, og tidligere var der vist flere, der grinede lidt af vores stædighed. Men grinene er forsvundet, nu hvor den massive indsats er begyndt at give resultater, siger Ulla Astman.

Det har haft stor betydning, at man i Nordjylland har haft en flerårig og alsidig satsning i både erhvervslivet og forskningsmiljøet samt hos kommunale og regionale erhvervsfremmeaktører såsom Vækstforum. I dag er en af de nordjyske styrker netop, at der findes mange forskellige spidskompetencer inden for klima- og energiløsninger rundt omkring i regionen. Det har givet et forspring, som der fortsat arbejdes på at udbygge.

Vedvarende energi i Thisted
- I Thisted Kommune dækker man allerede nu 100% af strømforbruget og 80% af varmeforbruget med vedvarende energi. Og i Hobro er flere virksomheder langt fremme med udviklingen af brændselsceller og andre miljøvenlige løsninger, der kan revolutionere hele transportsektoren. Så der er et stort nordjysk potentiale i at fortsætte udviklingen og kampen mod klimaændringerne, fortæller Ulla Astman.

Unge maler himlen blå
Det er ikke kun blandt politikere og erhvervsfolk, at der er fokus på udfordringer og muligheder i vedvarende energi. For kampen mod klimaændringer handler også om, hvordan vi hver især kan ændre små ting i hverdagen og derved mindske energiforbruget og belastningen af miljøet.

9.b på Muldbjergskolen
Den udfordring er taget op af eleverne i 9.b på Muldbjergskolen i Hjørring. Klassen var mødt op til onsdagens Klima-DM arrangement for at bidrage med egne idéer til et bedre klima. Idéerne kom bl.a. til udtryk på farverig vis, da eleverne gav sig i kast med lærred og pensler og lavede en række flotte klima-malerier.

- Vi har malet en by, som den ser ud, når den er værst med masser af trafik og industri. Vi vil gerne have forureningen, støjen og en del af de mange biler ud af byerne. Det vil gavne miljøet, og desuden kan vi få en mere sikker trafik, så det bliver nemmere for os at cykle til skole og til de ting vi skal i fritiden, fortæller Finn Kristiansen på 16 år og Benjamin Nættermann på 15 år.

Eksempelvis giver brugen af vedvarende energi mindre luftforurening, og bedre luft i især byerne vil ifølge eleverne få flere til at hoppe på cyklen i stedet for at tage bilen.

- Ja, og hvis luften var ren i byen, ville vi også alle sammen hænge vasketøjet ud at tørre, i stedet for at bruge energi på tørretumbleren, indskød Finn Kristiansen men indrømmede dog, at det mest var hans forældre, der klarede den tjans derhjemme.

Læs mere om Klima-DM på hjemmesiden www.klima-dm.dk


Seneste nyt

fra Nordjylland