Nordjyllands Naturtalent fra Hasseris Gymnasium

Nordjyske gymnasieelever har dystet med opgaver om alt fra medicinal kemi til universitets sorte huller i håbet om at blive kåret som Nordjyllands Naturtalent.

Lørdag blev præmierne overrakt til eleverne bag de allerbedste projekter.

Naturvidenskabelige opgaver
Lørdag eftermiddag blev en række dygtige elever fra de nordjyske gymnasier præmieret for deres naturvidenskabelige opgaver.

AAU
Aalborg Universitet kårede Nordjyllands Naturtalent, og igen i år var det en elev fra Hasseris Gymnasium, der kom allerøverst på podiet.

Forskellige kategorier
I kategorierne Fysik, Kemi, Matematik og Biologi/Sundhedsteknologi/Humanbiologi blev vinderne hædret ved præmieoverrækkelsen på Studenterhuset i Aalborg.

Nordjyllands Naturtalent 2007 tilfaldt den samlede vinder Margrethe Høstgaard B. Henriksen fra Hasseris Gymnasium, der havde imponeret dommerkomiteéen med sit bidrag i Biologi-kategorien.

Vinderprojektet
- Margrethes opgave om styring af processer i celler biokemi er meget imponerende, og hun demonstrerer et overblik over genregulatoriske mekanismer på et meget højt niveau.

Det er præsenteret på en simpel og overskuelig måde, og det viser, at hun er i stand til at udvælge det mest relevante.
Det er også tydeligt, at Margrethe har en sikker hånd med hensyn til de konklusioner, der er draget ud fra de eksperimenternes resultater, forklarer lektor Kåre Lehmann Nielsen.

Bedømmelse
Han er en af de forskere, der har været med til at bedømme gymnasieelevernes opgaver på baggrund af blandt andet videnskabelig fremgangsmåde, originalitet og formidling.

Niveauet er højt
Professor Daniel Otzen, der er en af idémændene bag Nordjyllands Naturtalent, er imponeret over det generelle niveau.
- Generelt må man sige, at niveauet er meget højt, og emnevalget viser også, at de unge mennesker ikke er bange for at prøve kræfter med alt lige fra elementarpartikler og kvantemekanik over medicinal kemi og infrarød spektroskopi til sorte huller og fremstilling af finsprit.

Præmier for 15.000
Elever fra gymnasier i hele Nordjylland har indsendt naturvidenskabelige projekter inden for de fire kategorier.

Eleverne i 3.g-klasserne skal hvert år aflevere en større skriftlig opgave i et højniveaufag, og det er særligt denne type opgaver, der har været med i kapløbet om årets præmier på i alt 15.000 kroner, sponsoreret af Det Obelske Familiefond.

Interesse for naturvidenskab
Den samlede vinder Margrethe Høstgaard B. Henriksen fra Hasseris Gymnasium løb med i alt 5000 kroner.

Konkurrencen om Nordjyllands Naturtalent er en del af Aalborg Universitets indsats for at gøre ungdommen interesseret i naturvidenskab, der er en vigtig ressource for et videnssamfund som det danske.

Årets vindere:
Biologi 1. præmie: Margrethe Høstgaard B. Henriksen, Hasseris Gymnasium

Biologi 2. præmie: Sara Konstantin Nissen, Hobro Gymnasium

Fysik 1. præmie: Maria Schou Ebbesen, Hasseris Gymnasium

Fysik 2. præmie: Mads Brincker, Aalborghus Gymnasium

Matematik 1. præmie: Rolf Ramsgaard Wognsen, Aalborghus Gymnasium

Matamatik 2. præmie: Ditte B. Nielsen, Støvring Gymnasium

Kemi 1. præmie: Torben Jensen, Støvring Gymnasium

Kemi 2. præmie: Sarah S. Nielsen, Dronninglund Gymnasium


Seneste nyt

fra Nordjylland