Nordjysk efterskole er afhængig af grønlandske elever

I Hjørring har en efterskole fundet vejen frem til overlevelse. Med grønlandske elever lever Halvorsminde Efterskole nu i bedste velgående.

De seneste år har nordjyske efterskoler kæmpet en hård kamp for at tiltrække elever. Det har fået flere af skolerne til at nytænke deres værdier og tilbud. 

quote Vendsyssel har ikke nok unge, så vi kan ikke overleve om 10 år kun med unge fra Vendsyssel.

Jens Beerman, efterskoleforstander

På Halvorsminde Efterskole i Hjørring har man valgt at målrette skolen, så den tiltrækker flere elever uden for Vendsyssel.

- Vendsyssel har ikke nok unge, så vi kan ikke overleve om 10 år kun med unge fra Vendsyssel, siger Jens Beerman, forstander på Halvorsminde Efterskole.

Grønlandske unge er en gave

I 2014 havde skolen et dyk i elevtal men det er nu vendt. Skolen har nemlig blændet op for fag som eksempelvis bordtennis, ansat en trivselsmedarbejder fra Grønland og lavet samarbejde med Royal Greenland. Alt sammen for at gøre skolen mere attraktiv for grønlandske unge. 

- Vi er beærede over, at vi får lov til at lege med nogle grønlandske unge mennesker, og det gør bare vores læringskulturfællesskab meget rigere, siger Jens Beerman. 

De unge selv får også meget ud af at have et helt år på den nordjyske efterskole. 

 

- Du møder nye mennesker, friske mennesker og lærer dansk, så det er sjovt at gå på den her efterskole, siger Minik Petersen Egede, der er flyttet til Hjørring fra Nuuk.

Han er bare én af 13 grønlandske unge, der har valgt at tage et år på Halvorsminde Efterskole. Det antal sætter skolen i top tre over efterskoler med flest grønlandske elever på landsplan. 

- Vi synes, det er en gave for os, siger forstander Jens Beerman. 


Seneste nyt

fra Nordjylland