Nordjyske byer tvinges til at bygge tæt

Staten har bestemt, at kommunerne ikke må tage så meget ny landbrugsjord eller skov længere, og det presser byerne. Mange borgere oplever det intensive byggeri i byerne som en krigserklæring.

I Klarup syd for Aalborg skal der bygges i et grønt område tæt op af byen, hvis det står til kommunen. Det er dog langt fra alle borgere, der kan lide den plan

- Det bliver en tæt by at gå i. Der er ikke lys og luft. Tætte byer betyder, at man ikke lige kommer ud at gå tur om aftenen – eller får gjort alle de andre ting, man kan, når der er rekreative arealer til rådighed for byboere, siger Mette Dencker, Klarup.

TV2Nord fortalte forleden, hvordan en stor gruppe borgere i Gug er i oprør, fordi Aalborg Kommune ønsker at opføre nye boliger i bydelens eneste grønne område. Nu ulmer et lignende oprør i Klarup, hvor byens åndehuller også er i fare. 

En gruppe borgere i Klarup samler underskrifter mod kommunens byggeplaner. De har også omhyggeligt udarbejdet forslag til et andet byggested - mellem Klarup og nabobyen Storvorde.

-Det løser problemet, for man slipper for lappeløsninger i både Klarup og Storvorde – og såmænd også i Gug. Det område, vi foreslår, har plads til mange flere borgere, og det er rekreativt og ligger godt, siger Mette Dencker

Men borgerne må vænne sig til, at der bliver bygget tættere i byen. I den seneste kommuneplan har staten bestemt, at der ikke må inddrages så meget ny jord, som man gjorde tidligere. Nu skal der bygges i byerne, hvor der tidligere var gamle huse eller åbne, grønne arealer.

TV2Nords rundspørge viser, at der sker en byfortætning i alle de større nordjyske byer. Der presses flere og flere boliger ind i byen i Aalborg, Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Hobro, Aars og Støvring.


Seneste nyt

fra Nordjylland