Nordsøen Oceanarium afliver klumpfisk

Den ene af de to klumpfisk, som Nordsøen Oceanarium i 2007 fik fra Barcelona Akvarium, er blevet aflivet.

Det var den største af de to, "Anton", der ikke længere trivedes, og personalet ved Nordsøen Oceanarium besluttede, at det bedste vil være at aflive den.

Den store klumpfisk, der skønnes at veje over 200 kg, har gennem længere tid haft en atypisk adfærd. Den har flere gange klemt sig fast mellem de store sten i akvariet, ligesom den helt har mistet appetitten. De fem års ophold i akvariet har da også bevirket, at den havde fået nogle grimme slidmærker på kroppen og også de to store finner var noget slidte.

- Det er ikke længere forsvarligt at holde den store klumpfisk i vores akvarium, siger biolog Henrik Flintegård.

- Den viser mange tegn på mistrivsel, og det vil være i strid med vores dyreetiske normer at forsøge at holde den i live. Alle zoologiske anlæg kommer ud for - af den ene eller den anden anden grund - at måtte aflive dyr i deres samling, og vi er ingen undtagelse. Det er ikke første gang, at vi er nødt til at fjerne en fisk, men naturligvis er det anderledes, når det drejer sig om en klumpfisk end, hvis det er en torsk eller en sild. Personalet - og for den sags skyld også vores gæster - har gennem årene fået et næsten personligt forhold til "Anton", og det rører da lidt ved nogle følelser, at skille sig af med den store fisk, udtaler biologen.

Ved akvariet i Barcelona genudsætter de deres klumpfisk, når de opnår en vis størrelse. Den mulighed kan man ikke bruge ved Nordsøen Oceanarium; dels er det ikke tilladt at udsætte dyr, der har været holdt i fangenskab og dels ville "Anton" ikke have en chance for at overleve ude i "det virkelige liv".

Der er stadig tre klumpfisk i oceanariet: "Andrea", der kom i 2007 sammen med "Anton", "Hamlet", der blev fanget ved Hanstholm i 2009 samt den lille "Erik Motor", der noget usædvanligt blev fanget i Øresund i december 2011. Alt tyder på, at de 3 resterende klumpfisk fortsat trives i det 4,5 mio liter store akvarium i Hirtshals.

Flere nyheder fra TV2 Nord