Nu er diget indviet: Elling sikret mod oversvømmelse

Mere end to år efter de ødelæggende oversvømmelser i Elling er et nyt 1,7 kilometer langt dige nu blevet indviet.

Da et monumentalt skybrud i oktober 2014 betød at Elling Å gik over sine bredder og oversvømmede store dele af den lille by ved Frederikshavn, vendte indbyggernes - og borgmester Birgit Hansens - mundvige ned ad. De store vandmængder havde forårsaget skader for millioner, og foran sig havde borgerne og Frederikshavn Kommune ikke bare en opgave med at få genetableret en hverdag og en infrastruktur som man kendte den. De havde også til opgave at forhindre noget lignende i at ske igen.

- Vi vil det her, proklamerede borgmester Birgit Hansen, der siden 2014 har været med i frontlinjen for at få etableret et dige langs Elling Å, der kan modstå vandmasserne. Og fredag fik selvsamme Birgit Hansen så lov til at klippe den røde snor, der markerer digets endelige etablering. Det har været længe undervejs og selvom det endnu ikke var færdigetableret stod det i november 2016 sin første prøve, da et regnskyl på 45 milimeter fik vandet til at stige voldsomt.

Diget bestod, med hjælp fra Nordjyllands Beredskab, prøven og fremtidige regnskyl kan dermed komme an, for Elling er klar.

- Det er fedt. Nu kan folk sove trygt om natten uden at frygte for at alt hvad de ejer og har, forsvinder, sagde Jens Gods, der er medlem af Å-gruppen i Elling efter dagens indvielse.

Et andet ømt punkt i Elling er åens forløb under Skagensvej, der er indsnævret i en sådan grad, at der også her er fare for oversvømmelser.  Skagensvej er en statslig vej, og hverken kommunen eller de lokale kan derfor gøre noget for at udbedre det. En budgetudregning fra Vejdirektoratet er dog på vej, så man kan få klarlagt omkostningerne ved at give åen mere fri passage under vejen.


Seneste nyt

fra Nordjylland