Ny landbrugslov skader de små landbrug

Foto: Iben Hedemann

En ny lov gør det umuligt for små landbrug at eksistere, siger landbrugsformand.

Efter planen skal et nyt udkast til en landbrugslov træde i kraft den 1. januar 2015, men allerede inden den er vedtaget møder udkastet stor modstand.

- Det er urimeligt, at der ikke kan skabes vilkår, sådan at små landbrug kan få lov at eksistere frem over, siger Hans Jørgen Nygaard, der er formand for foreningen Frie Bønder - Levende Land.

Det nye lovforslag er en del af regeringens vækstplan, der skal gøre det nemmere for store kapitalfonde og aktieselskaber at købe dansk landbrugsjord. En udvikling der kan gøre de sværere for de mindre landbrug.

- Det bliver det sidste af dansk landbrugskultur, der lider en stille død. Vi vil få store selskaber sikkert også af udenlandsk herkomst, der vil købe landbrugsjord op, og sikkert også få prisen på landbrugsjord op, og det er ikke det, vi har brug for, siger Hans Jørgen Nygaard.

Fra politisk side mener man, at udkastet afspejler en helt naturlig udvikling i det danske samfund.

- Jeg har stor respekt for, at man gerne vil bevare et landbrug som ligner det landbrug, da jeg var yngre, men sandheden er jo, at dansk landbrug har gennemgået en strukturændring, så det næsten ikke er til at forstå, og den film tror jeg ikke, vi kan rulle tilbage, siger Orla Hav, der er ordfører på Landbrug og Fødevarer for Socialdemokratiet.

- Der er ikke sat adresse på i lovforslaget, men det er jo oplagt, at det er de store bedrifter, der har det store kapital-behov, og dermed også banker på, men det der vil blive vurderingen er, hvem er i stand til at lave den mest effektive forretning, og der tror jeg både store og små har en mulighed, siger Orla Hav.

Flere nyheder fra TV2 Nord