Offentligt ansatte anmelder mere vold

Socialpædagoger, sygeplejesker og socialrådgivere melder oftere at de bliver udsat for slag og kasteskyts fra klienter og patienter. Antallet af sager om vold er steget eksplosivt i Nordjylland.

I hånden på en vred beboer er en kartoffelskræller et farligt våben. Derfor er der faste procedurer omkring køkkenknivene på Bøgen i Hammer.

- Når vi har brugt en køkkenkniv, bliver den vasket op med det samme og lagt ned i en skuffe, som vi låser. Hvis ikke vi havde forholdsregler med at låse knivene inde og pakke ting væk, der kan bruges som slagredskaber, så bliver det utrygt at være her. Så ville tingene lynhurtigt blive brugt som våben imod os, siger Rudi Gjøderum, der er tillidsrepræsentant for socialpædagogerne på Bøgen.

I 2015 modtog Nordjyllands Politi 290 anmeldelser om vold mod offentlige ansatte. I 2016 var det tal steget til 387. Altså en stigning på 33 procent på bare et år. Bøgen I Hammer Bakker er en af de institutioner, der har anmeldt flere tilfælde af vold mod personalet. Bøgen er et botilbud for voksne og institutionen har 20 voksne beboere, der ofte er udad reagerende og har problemer med misbrug eller svær psykisk sygdom. I 2016 anmeldte Bøgen 15 tilfælde af vold mod personalet. Det er en fordobling i forhold til året før. Typisk slår beboere eller kaster med møbler efter de ansatte.

- De (beboerne, red.) gør det ikke onde hensigter eller ond vilje. De gør det fordi de har det rigtig skidt og ikke ved hvor de skal gøre af deres sygdom og lidelser. Vi skal hjælpe dem med at vise, at der er en anden vej end at ty til vold og ødelæggelse, siger lederen af Bøgens voksenafdeling, Niels-Jacob Ulstrup.

quote Hvis ikke vi havde forholdsregler med at låse knivene inde og pakke ting væk, der kan bruges som slagredskaber, så bliver det utrygt at være her. Så ville tingene lynhurtigt blive brugt som våben imod os.

Rudi Gjøderum, tillidsrepræsentant, Bøgen.

I følge lederen skyldes stigningen i voldsanmeldelser at institutionen nu har en nultolerance. Alle voldssager bliver meldt til politiet i dag. Det gjorde de ikke altid tidligere. Samtidig er det nu også lederen, der tager initiativ til anmeldelserne, fordi medarbejderne skal stå ansigt til ansigt med den beboer der bliver anmeldt igen dagen efter. Stigningen handler, ifølge lederen, også om at beboerne i dag har sværere problemer.

- Det vi oplever er, at målgruppen vi arbejder med i stigende grad er præget af en adfærd som er udad reagerende og voldelig mod personalet, siger Niels-Jacob Ulstrup.

Voldssagerne har konsekvenser for personalet. Sygefraværet på Bøgens voksenafdeling var sidste år på 17 procent.

- Der er en del af mine tidligere kolleger, der har fundet ud af, at det her ikke er arbejdspladsen for dem. Så har de fundet noget andet at give sig til, siger tillidsmand Rudi Gjøderum.

Lederen mener ikke at voldsepisoderne er udtryk for mangel på ressourcer. Problemerne opstår typisk når Bøgen får nye beboere, som personalet endnu ikke ved hvordan de skal tackle. For at undgå vold har socialpædagogerne nu større fokus på at trække sig fra konflikter inden situationen kommer ud af kontrol.

- Jeg tror ikke vi kommer til at se færre voldssager. Det her er nok niveauet. Vi bliver klogere hver dag og prøver på at indrette verden bedre, især når vi kommer til at kende beboerne bedre, men når vi får en ny borger, så er det forfra igen, siger Rudi Gjøderum.

 

 

Botilbudet Bøgen I Hammer Bakker er en af de institutioner, der har anmeldt flere tilfælde af vold mod personalet.

 

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland