Der er indgået forlig for hele det kommunale område

Kommunernes forhandlere er blevet enige om en overenskomst.

Der er indgået forlig på hele det kommunale område, fortæller forhandlerne Anders Bondo Christensen og Michael Ziegler kort før middag fredag. Og forliget dækker alle 500.000 offentligt ansatte på det offentlige område, lyder der.

Anders Bondo Christensen skal nu have aftalen godkendt i sit bagland.

En af de helt store knaster har været lærernes arbejdstid. Her har der været forhandlet hele natten. Undervejs forlød det, at der var fremskridt at spore, og kort før klokken 22 forlod Anders Bondo Christensen pludseligt Forligsinstitutionen og gik nogle få hundrede meter over til Hotel Phoenix, hvor han skulle mødes med sin hovedstyrelse i Danmarks Lærerforening for at informere dem om forhandlingerne.

Efter godt to timers snak med baglandet trådte Bondo ud fra hotellet, og i løb og med smil på læben skyndte han sig tilbage til forhandlingerne i Forligsinstitutionen.

Her har forhandlerne fra Kommunernes Landsforening og Dansk Lærerforening arbejdet hele natten. Imens blev de øvrige forhandlere på det kommunale område sendt hjem. De blev tidligt fredag morgen genindkaldt til nye forhandlinger, der begyndte ved sekstiden fredag morgen.

Har været knast gennem hele forløbet

Lærernes arbejdstid har været en knast gennem hele forhandlingsforløbet.

- Arbejdstid er kernestof i en overenskomst, og derfor vil lærerne gerne have den tilbage i overenskomsten. Og det er arbejdsgiverne også med på. Det har man sagt meget tidligt i forløbet. Det, der har været stridspunktet er så, hvad skal der stå i overenskomsten, og det er det, man har lagt arm om i månedsvis, fortæller Henny Christensen, nyhedsredaktør på avisen.dk.

I dag er lærernes arbejdstid reguleret af en årsnorm som følge af lovindgrebet i 2013. Det vil sige, at arbejdstiden for den enkelte lærer i forhold til bliver reguleret, så timeantallet skal passe hen over et helt år. Oprindeligt ønskede man sig fra lærernes side en ugenorm, så eventuelt overarbejde skulle reguleres løbende. Siden rykkede man sig til at kræve en kvartalsnorm. 

På nuværende tidspunkt er lærernes arbejdstid reguleret ved lov som følge af det regeringsindgreb, der kom efter lærerlockouten i 2013.

- Det er et traume for lærerne. De følte, at de blev udsat for et overgreb. Man kunne ikke forhandle sig til rette dengang, og derfor kom der et lovindgreb. Så der er rigtigt mange følelser omkring det her, forklarer Niels Lunde, chefredaktør på Børsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland