Skraldemænd nedlægger arbejdet i mindst 26 kommuner

Det drejer sig blandt andet om Næstved, Jammerbugt, Hjørring, Slagelse, Silkeborg og 11 kommuner i hovedstadsområdet.

Renovationsmedarbejdere i mindst syv kommuner nedlagde torsdag morgen arbejdet. Det skete i sympati med skraldemænd i Frederikshavn, der siden onsdag i sidste uge har været i overenskomststridig strejke.

Det oplyste Per Thorup, der er faglig sekretær hos 3F Frederikshavn, til TV 2 torsdag morgen.

Siden er antallet af kommuner, der er ramt af strejke hos skraldemændene, steget til mindst 26. Det fortæller renovationsfirmaet Remondis' driftsdirektør, Karsten Linderskov, til TV 2 ved middagstid.

Det drejer sig om seks kommuner i Jylland og 20 på Sjælland. Driftsdirektøren vil ikke oplyse hvilke kommuner, det drejer sig om, men Remondis betjener 30 kommuner.

TV 2 har fået oplyst af fagforeningen 3F, at Næstved, Jammerbugt, Hjørring, Slagelse og Silkeborg er blandt de kommuner, der er ramt af strejke. Derudover drejer det sig om 11 kommuner i hovedstadsområdet - Brøndby, Egedal, Ballerup, Albertslund, Vallensbæk, Furesø, Rødovre, Hvidovre, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og det halve af Gladsaxe - ligesom der fortsat er strejke i Frederikshavn, hvor konflikten udspringer fra. Blandt de skraldemænd, der kører ud fra Nykøbing Falster er der også strejke.

For Arbejdsretten torsdag

Per Thorup fortæller, at sagen i Frederikshavn skal for Arbejdsretten i København torsdag eftermiddag. Renovationsfirmaet Remondis, som er i konflikt med skraldemændene i Frederikshavn, har inviteret til møde, umiddelbart efter parterne er færdige i Arbejdsretten.

- Det ser vi selvfølgelig som en åbning, og vi håber, at der kommer noget ud af det, siger Per Thorup til TV 2. Fra Karsten Linderskov lyder det, at han ikke ønsker at kommentere på årsagerne til konflikten. Men de arbejder på at finde en løsning, fortæller han til TV 2.

- Vi har dialog med vores tillidsfolk. Jeg forventer, at arbejdet genoptages klokken fem i morgen tidlig, hvor det skulle se normalt ud. Chaufførerne kører også i morgen, selvom det er Store Bededag, siger Karsten Linderskov.

Strejke siden onsdag

Skraldemændene i Frederikshavn har været i strejke siden onsdag. Årsagen er en konflikt med virksomheden Remondis, der bunder i arbejdstid.

Ifølge Per Thorup fra 3F i Frederikhavn skyldes konflikten, at skraldespandene i kommunen blev ændret sidste efterår. Tidligere skulle skraldemændene tage én skraldepose per hus, men i oktober blev systemet ændret, da borgerne i stedet skulle sortere deres affald i to kamre i samme spand.

- De her spande tager meget længere tid at tømme end at hente en pose. Så selve arbejdslængden på en dag bliver længere. Det har man ikke kunnet finde en løsning på, siger Per Thorup til TV 2.

Han fortæller, at parterne mødtes til et fællesmøde i fredags, og at de mødtes for Arbejdsretten i København mandag. Her blev skraldemændene pålagt skærpet bod på 65 kroner per time, de skulle have arbejdet, da strejken strider imod overenskomsten.

- Vi er fuldt ud bekendt med, at arbejdsnedlæggelsen er overenskomststridig, og det siger vi til dem hver eneste morgen. Vi fortæller dem, at de skal gå i arbejde, siger Per Thorup.

Mediet Nordjyske skrev tirsdag, at en mulig konsekvens af torsdagens sag ved Arbejdsretten kan blive, at Remondis fritstiller alle medarbejdere og kun genansætter dem, de har lyst til at beholde.

- Vi kan bekræfte, at der i dag er en landsdækkende overenskomststridig arbejdsnedlæggelse blandt vores renovationsmedarbejdere. I overensstemmelse med den arbejdsretlige proces kan vi ikke forhandle før vores medarbejdere igen går i arbejde, skriver Remondis i en pressemeddelelse torsdag formiddag. De beklager de gener, arbejdsnedlæggelsen har medført.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland