Praktiserende læger efterlyser mere viden om kræftpatienter

Fire praktiserende læger har taget initiativ til en Nordjysk Kræftdag, der skal klæde de praktiserende læger bedre på.

quote Når man snakker med læger, så vil de fleste sige, at det her kunne vi godt have gjort bedre.

Morten Ohrt, praktiserende læge

Kræftbehandling udvikler sig hele tiden, og stadig flere patienter overlever den svære sygdom.

Men midt i det hele står de praktiserende læger, der ikke føler sig klædt på til at varetage de senfølger, der kommer, når diagnosen er stillet, eller efter patienten er blevet rask.

Derfor har fire praktiserende læger, der tilsammen danner Region Nordjyllands kræftgruppe, taget initiativ til en Nordjysk Kræftdag, der skal hjælpe lægerne bedre på vej til at forstå patienterne.

- Det har været undervejs i over et år, hvor vi har planlagt den her dag. Så vi har været meget spændte på, hvordan det blev taget imod ude i praksis. Vi vil betegne det som en succes, siger Morten Ohrt, der er en af de fire læger i kræftgruppen.

Morten Ohrt er praktiserende læge i Aalborg og en del af Region Nordjyllands kræftgruppe.
Morten Ohrt er praktiserende læge i Aalborg og en del af Region Nordjyllands kræftgruppe.
Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Læger mangler viden om senfølger

Kræftbehandling på hospitalerne er i en rivende udvikling, og de danske læger er blevet bedre til både at spotte kræft og til at behandle.

- Men der har ikke været så meget fokus på, hvordan det så går, når de har fået kræftdiagnosen og har været igennem behandling, siger Morten Ohrt.

Derfor har lægerne efterlyst mere viden om, hvordan man kan tage sig af både de fysiske og psykiske følger af kræft, både hos de patienter, der netop har fået stillet diagnosen og dem, som igen er kræftfrie.

- Man ved, at der har været for lidt fokus. Det gælder både på sygehuse og i almen praksis. Når man snakker med læger, så vil de fleste sige, at det her kunne vi godt have gjort bedre. Vi håber selvfølgelig, at deltagerne går hjem og er inspireret til at have den her ekstra opmærksomhed på de her patienter, siger Morten Ohrt.

 
 
Foto: Steven Vikkelsø Andersen

Lære at tale med patienter om døden

270 læger havde taget imod tilbuddet og deltog i foredrag, hvor de blandt andet kunne lære mere om de nye behandlingsmetoder og om at tale med patienterne om deres frygt for døden.

- Jeg synes, det er godt. Man får sat fokus på, at der ikke er noget, man ikke skal gå ind i. Vi skal allesammen herfra på et tidspunkt, siger en af dagens tilhørere Leif Kjærulf Christensen, tidligere praktiserende læge og nu lægekonsulent.

- Der har manglet noget viden om det. Vi skal vide en hel masse om alt, så det her er meget kærkomment for os, siger Mette Bolvig Poulsen, der er praktiserende læge i Aalborg.


Seneste nyt

fra Nordjylland