Psykiatri: Behandling i eget hjem er en succes

Foto: Per Frank Paulsen

05:10

Sygeplejersker og sosu-folk hjemme hos psykiatripatienter forhindrer genindlæggelser

1 af 2

Psykisk syge patienter bliver efterbehandlet i eget hjem i Frederikshavn. Det sparer genindlæggelser og gør patienterne gladere.

Psykisk syge patienter har bedst af at blive behandlet hjemme. Det viser et forsøg, som nu har stået på i et år i Frederikshavn.

Frederikshavn er først i landet med et akut-team, som tilbyder en blid overgang fra indlæggelse på en psykiatrisk afdeling til en hverdag ude i det almindelige liv. Patienterne bliver tilbudt efterbehandling i hjemmet i 30 dage efter udskrivelsen.

Svend Ib Jørgensen er psykiatrisk patient. Han har flere gange prøvet at være indlagt og blive sendt hjem for at skulle klare sig selv fra den ene dag til den anden. Nu er han glad for, at han kan få efterbehandling i hjemmet i den første tid.

- Det er meget vigtigt at være hjemme og få den behandling, for det er jo her, man bliver rask. Og så er det trygt, at medarbejderne, der kommer hos i hjemmet, er de samme hver gang – og dem, jeg kender fra den tid, jeg var indlagt, siger Svend Ib Jørgensen.

Det er meget vigtigt at være hjemme og få den behandling, for det er jo her, man bliver rask. 

- Det er fantastisk og en rigtig god løsning, må man siger her efter det første år med forsøget, siger Karin Bergh-Hanssen, afdelingssygeplejerske på Psykiatrisk Sengeafsnit i Frederikshavn.

Afdelingen er et af de fem steder i Danmark, hvor Sundhedsstyrelsen afprøver nye metoder til at få en mere effektiv ambulant psykiatrisk behandling. Forsøget løber foreløbig i tre år, men allerede nu er resultaterne i Frederikshavn tydelige.

- Vi har ingen præcise tal, men der er ingen tvivl om, at metoden sparer genindlæggelser, siger Karin Bergh-Hansen.

Flere nyheder fra TV2 Nord