Landmænd står i kø for en lærling: Rekordmange elever har fået læreplads

På EUC Nordvest i Thy og på Mors har antallet af elever med en læreplads aldrig været højere end i år.

Erhvervslivet tørster efter tømrere, mekanikere og landmænd, og det kan i den grad mærkes hos EUC Nordvest, der tilbyder en række erhvervsuddannelser i Thisted og i Nykøbing Mors.

Nye tal fra uddannelsesinstitutionen viser, at antallet af elever, der har fået lærepladsen i hus til deres hovedforløb, er historisk højt. Per 11. august var hele 623 af skolens elever sat på en læreplads. Og der kommer løbende flere til.

Det skriver Limfjordupdate.dk

- Det viser jo, at vores indsats rykker noget. Allerede i foråret kunne vi se, at antallet af GF2-elever var højt, og at der derfor ville blive et øget behov for at etablere flere uddannelsesaftaler. Så vi har haft forrygende travlt i Stifinder-teamet, siger lære- og praktikonsulent Sigurd Skovborg fra vejlederteamet Stifinderen til Limfjordupdate.dk.

- Der er blevet kørt mange kilometer, talt meget i telefon og afholdt mange møder med både elever og virksomheder. Så det er utroligt dejligt, når vi nu kan konstatere, at indsatsen har båret frugt. 

 
 
Foto: EUC Nordvest

Landbrugsuddannelsen er højdespringer

Antallet af uddannelsesaftaler er pænt fordelt mellem de forskellige uddannelser, så det ser generelt godt ud, men især tømrerne, personvognsmekanikerne og landmændene har fået en mærkbar stigning.

For landbrugselevernes vedkommende viser de officielle tal en stigning på cirka 16 procent, men også her fortsætter aftalerne med at tikke ind, og afdelingsleder Jonas Lundgren Bach Korsgaard fra Morsø Landbrugsskole vurderer, at tallet reelt nærmersig de 25 procent.

- Vi står i den situation, at vi pt. har syv landmænd på venteliste til elever. Vi har simpelthen ikke elever nok til at imødekomme den stigende efterspørgsel fra erhvervet. Og det er jo positivt for eleverne, som dermed har det tætteste, man kommer på en praktikpladsgaranti, siger Jonas Lundgren Bach Korsgaards til Limfjordupdate.dk.

- Men for branchen er det naturligvis en udfordring. Som skole skal vi derfor fortsat lægge os i selen for at rekruttere endnu flere grundforløbselever ind, så vi får et jævnt flow, og landmændene skal så samtidig sikre, at der fortsat er et bredt udbud af attraktive elevpladser til rådighed, så vi kan fastholde eleverne gennem hele uddannelsen. Det er alfa og omega, hvis vi skal kunne bibeholde Danmarks absolutte førerposition inden for landbrugserhvervet.

Med åbningen af Nordic Food College, der huser henholdsvis Morsø Landbrugsskole og Culinary, forventer Jonas Lundgren Bach Korsgaard dog, at de lokale landbrugs- og fødevareuddannelser vil stå rigtig stærkt i forhold til den fremtidige elevrekruttering.


Seneste nyt

fra Nordjylland