Skagens Museum er klar med kæmpe udstilling

Udstillingen Ophængt kan opleves i Plesnersalene på Skagens Museum fra den 13. februar til den 28. december. Foto: Skagens Museum

Sæt god tid af, hvis du planlægger en tur på Skagens Museum. Hele 454 værker af Skagensmalerne hænger klar i Plesnersalene.

Når de nyrenoverede Plesnersale åbner for publikum den 13. februar, bliver det med en spektakulær salonophængning, hvor 454 af skagensmalernes mest kendte værker dækker væggene fra gulv til loft.

Du kan roligt sætte en hel dag af til besøget på Skagens Museum. Hvis du lader øjnene dvæle bare et minut på hvert kunstværk i den nye udstilling Ophængt, vil det tage dig godt syv en halv time at komme gennem de klassiske Plesnersale!

På skagensmalernes tid var det almindeligt at lave udstillinger i en såkaldt salonophængning. En udstillingsform, hvor malerierne hænger så tæt, at rammerne næsten rører hinanden, fra gulv til loft.

Navnet kommer af det franske akademis officielle udstillingssted i Paris, Salonen, hvor flere af skagensmalerne udstillede deres værker.

På skagensmalernes tid kunne man endda finde på at beskære et maleri, for at få det til at passe ind i udstillingen. Så langt er Skagens Kunstmuseer dog ikke gået i den nye udstilling. Her er værkerne hængt op i et omfattende puslespil, bestemt af rammernes mål, for at få plads til så mange som muligt:

- Udstillingen er en introduktion til skagensmalerne, hvor den besøgende igennem tekster og værker for fortalt historien om skagensmalerne. Udstillingen starter fra begyndelsen, der hvor kunstnerne kom til Skagen, og slutter med Holger Drachmanns død og stiftelsen af Skagens Museum. Vi håber, at gæsterne gennem udstillingen får en større forståelse for den kunstnerkoloni som opstod i Skagen i slutningen af 1800-tallet og som vi i dag kender som skagensmalerne, fortæller museumsinspektør Tine S. Haislund, der er kurator på udstillingen.

Fokus på nyerhvervelser
Skagens Kunstmuseers fornemste opgave er at indsamle og bevare skagensmalernes værker. Og selvom samlingen med fusionen med Anchers Hus og Drachmanns Hus nu er oppe på 9000 værker, bliver der stadig føjet nye til:

- Som noget nyt er et helt udstillingsrum på udstillingen dedikeret til at vise de seneste nyerhvervelser på museet. Det er en vigtig, men ofte ukendt del af museets arbejde som vi ønsker at synliggøre for de besøgende, afslutter Tine S. Haislund.

Udstillingen Ophængt kan opleves i Plesnersalene på Skagens Museum fra den 13. februar til den 28. december.

Flere nyheder fra TV2 Nord