Skifergas-dokumentar har premiere i aften

1 af 2

Tirsdag aften har dokumentaren Da Dybvad Blev Delt premiere. Dokumentaren handler om både fortalere og modstanderne af Totals skifergasboringerne ved Dybvad.

Tirsdag aften sender TV2 Nord dokumentaren ”Da Dybvad Blev Delt”, der handler om modstanden mod skifergasboringerne ved Dybvad i løbet af sommeren 2015. 

I 2010 gav den daværende regering licens til, at det franske firma Total måtte lede efter skifergas i Danmark. Den lille by Dybvad i Frederikshavn Kommune blev det første sted, der skulle prøvebores.

Sådan startede det omdiskuterede projekt, der aldrig blev den milliardforretning, som Total og den danske stat håbede på. Total valgte i august sidste år at trække sig ud af Dybvad, men forud for afgørelsen gik flere år, hvor den omstridte boring delte vandene blandt beboerne i lokalområdet rundt om borepladsen.

Det lille lokalsamfund Dybvad blev hele Danmarks midtpunkt, da det franske olieselskab, Total rykkede ind og begyndte at bore efter skifergas. Byen og naboerne til borepladsen splittedes mellem fortalere og modstandere af det omdiskuterede projekt. Nogle lokale ser skifergassen som et længe ventet økonomisk vendepunkt for området, mens andre frygter for grundvandet og går sammen med unge aktivister fra København, for at forsvare den nordjyske natur. 

Du kan se dokumentaren på både TV2 Nord Salto og tv2nord.dk/tv efter de regionale nyheder klokken 19:30 tirsdag. 

Har du et godt tip?