Smørrebrød hitter

Efter 10 år med moderne smørrebrød er trenden for alvor kommet til Nordjylland.

Dansk smørrebrød er en meget gammel dansk spise. Det blev første gang relanceret i 70erne af Ida Davidsen i København.

Den moderne genfødsel skete for 10 år siden, da kokken Adam Aamann, også i København, gav smørrebrødet et gevaldigt pift. Siden har smørrebrødsbølgen ramt resten af landet, og i Nordjylland er der flere og flere restauranter, der satser benhårdt på godt smørrebrød - blandt andre restaurant Smørgåsen i Frederikshavn, der åbnede for snart to år siden.

- Heroppe skal vi jo vænne os til det nye, men heldigvis har vi fået rigtig mange gæster. Så det er blevet rigtig godt, siger indehaver Louise Toft.

Hun har både en kok og en smørrebrødsjomfru ansat i køkkenet, hvor det meste bliver lavet fra bunden. Man kan få alt fra marinerede sild og smørstegt fiskefilet til kolde kartofler og røget and på rugbrødet - sammen med diverse tilbehør så som bacon og ristede løg, der selvfølgelig også er hjemmelavet.

 

- Det er så nemt at købe det hele færdigt, men det gør vi ikke her, siger kokken Rolf Christensen. Madanmelder René Langdahl Jørgensen noterer sig, at Nordjylland er godt med, når det gælder smørrebrød, også i forhold til for eksempel Aarhus.

- For fem år siden havde ingen troet, at det ville slå så godt an i provinsen. Men du fortæller en grundhistorie med smørrebrødet, som er dansk. Og med råvarerne kan du fortælle den lokale historie, siger René Langdahl Jørgensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland