Solcelle-succes i fare

Vi er så vilde med at sætte solcelleanlæg op, at markedet lige nu er i fare for at briste som en boble. Det giver nervøse husejere og fare for flere hundrede nordjyske arbejdspladser.

Solenergi er billigere og mere populær end nogensinde, men nu vender stemningen. Staten overvejer nemlig at droppe den nuværende afregningsform efter nytår, og den usikkerhed har fået folk til at opføre endnu flere anlæg i en fart - faktisk 30.000 flere anlæg end sidste år. Det vil sige en tidobling.

- Jeg turde ikke andet end at få bestilt et anlæg, som skal opføres her i december. Egentlig ville jeg helst have ventet lidt endnu, for det er jo tåbeligt at sætte et solanlæg op i de mørke måneder, men jeg har følt mig presset. Jeg føler mig på en måde også snydt, hvis afregningsformen bliver anderledes, siger Claus Lassen, husejer i Overlade syd for Løgstør.

Hidtil har ejerne af soltage kunnet bruge energiselskaberne som lagerplads for den overskydende energi. Det har givet dem en fordelagtig elpris, men byggeboomet har også udsat solcellemarkedet for det, der hedder en go stop effekt.

- Markedet bliver overophedet, når soltagene bliver så billige og pludselig bliver opført i titusindvis. Det er sådan set gift for industrien, for en masse folk, der er beskæftiget i branchen, ved jo ikke, om de skal fyre alle folk efter nytår, hvis reglerne bliver ændret, siger Henrik Lund, professor i Institut for Planlægning.

Ifølge energiprofessoren, der selv fik opført et solcelleanlæg for ni år siden, er der gået politik i solcellerne. På den ene side er det godt, at borgerne får investeret i grøn energi.

- Men på den anden side så skal de jo også sørge for at vi investerer fornuftigt i den grønne energi. Hvis man kommer til at give lidt for gode ordninger så er politikerne nødt til at justere ordningerne til, siger energiprofessoren.

Solcellebranchen er bekymret for beskæftigelsen.

- Som situationen er i øjeblikket er 400 nordjyske arbejdspladser i fare, siger Flemming Kristensen, bestyrelsesmedlem i Dansk Solcelleforening.

Branchen betragter statens forslag til en ny afregningsform som en straf

- Skal man så også beskattes, når man cykler på arbejde, fordi staten ikke får afgifter ind, som de får på en bil, siger Flemming Kristensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland