Speciel patient: Aalborg Zoos chimpanse var ved lægen

En førende specialist i ultralydsundersøgelser lagde tirsdag vejen forbi Aalborg Zoo for at undersøge chimpansen Martin.

Hvad gør man, hvis man har en chimopanse, der skal til lægen? Den situation stod de indtil tirsdag i i Aalborg Zoo, og løsningen blev, som det ofte sker med dyr, at lade lægen komme til dem.

Patienten var den 27 år gamle chimpanse Martin, hvis helbred den seneste tid har skrantet.

- Martin har haft nogle episoder hvor han har hostet, som som han har haft noget galt i halsen, så vi har været bekymrede for hvad der er med ham, siger Trine Hammer Jensen, der er dyrlæge i Aalborg Zoo.

Derfor skulle Martin, der er i sin bedste alder plus et par år mere, have undersøgt både hjerte og lunger.

- Det er en helt ekseptionel specialistopgave, som vi på ingen måde kan klare selv, fortæller Trine Hammer Jensen, der altså havde hentet hjælp til undersøgelsen helt i Aarhus.

Hjælpen kom fra professor Erik Sloth fra Aarhus Universitetshospital, der har speciale i klinisk og eksperimentel ultralydsdiagnostik. For ham er det at scanne en chimpanse bestemt ikke en hverdagsopgave, men det er heller ikke helt unormalt. Erik Sloth har nemlig haft både gorillaer og giraffer som patienter.

- Det er fuldstændig ligesom at scanne et menneske det her. De ligner mennesker utroligt meget, fortæller han og fortsætter:

- Der er en forskel i den måde hjertet ligger på. Det vil sige, billederne kommer helt anderledes op på skærmen, men igen; det er helt bagatelagtigt. Det ligner meget et menneskehjerte.

Under fuld narkose undersøger Erik Sloth sammen med ansatte fra Aalborg Zoo Martins hjerte. Man udtager blodprøver, nu man har muligheden.

Alt ved Martins hjerte ser normalt ud, men det var langt fra sikkert, undersøgelserne ville vise det. Som chimpanse er han nemlig disponeret for visse hjerteproblemer.

- Så vidt jeg kan se, har han ikke det, man har frygtet. Han har ikke nogen form forhjerte svigt og han har ingen klapsygdom. Nu går jeg hjem og ser lidt mere detaljeret på de her billeder, siger Erik Sloth efter undersøgelserne.

Da Erik Sloth ikke lægger vejen forbi Aalborg Zoo hver dag udnyttede man hans besøg til at få undersøgt Aalborg Zoos anden hanchimpanse, Sebastian, samtidig. Også han var sund og rask. 

Chimpanse fra Aalborg Zoo fik scannet hjertet

Seneste nyt

fra Nordjylland