Sygeplejersker hjælper politiet med tvangsindlæggelser

Et nyt samarbejde mellem politiet og psykiatrien fører nu til, at psykiatriske sygeplejersker tager ud med politiet, når en psykisk syg i Aalborg skal tvangsindlægges.

En 34-årig mand i Aalborg mistede livet under en tvangsindlæggelse en dag i november 2009. Forinden havde han truet politifolkene med bue, pil og en kniv og fik også snittet en betjent. Det er den slags dramatiske og ulykkelige situationer, man nu vil undgå.

- For der er ingen tvivl om, at det er en traumatisk oplevelse at blive hentet og bragt ind indlagt mod sin vilje, siger Hanna Strandvig, ledende oversygeplejerske på Aalborg Psykiatriske Sygehus.

Siden 2008 har antallet af tvangsindlagte nordjyder været støt stigende. De patienter, der er til fare for sig selv og andre og derfor bliver indlagt på rød seddel, som det kaldes, udgør nu to tredjedele af de tvangsindlagte. Og gruppen vokser hastigt for hvert år.

- Tvangsindlæggelser er en nødvendig opgave, som politiet skal løse, og jeg synes vi løser den godt, men det sker jo, at vi får en fysisk konfrontation med patienten. Her bliver det en fordel at få en faglig person med, siger Stig Lundbo, politiinspektør i Nordjyllands Politi.

Den psykiatriske sygeplejerske kører sammen med politiet ud til personen, der skal tvangsindlægges - og tilbage med patienten og politiet til den lukkede afdeling

- Vi håber jo bestemt, at vi kommer til at give patienten og de pårørende en bedre oplevelse af en tvangsindlæggelse, siger Hanna Strandvig.


Seneste nyt

fra Nordjylland