"Taberstork" set i Mariager

Foto: Hedy Holtemann

En stork er blevet set i nærheden af Houvej lidt udenfor Mariager. Der kan være tale om en såkaldt "projektstork" fra Sverige.

Det hører til sjældenhederne at se storke i Danmark. Særligt på denne tid af året. Det er dog, hvad der er sket lidt udenfor Mariager i dag, hvor Hedy Holtemann havde held til at se en.

- Jeg kom kørende og tænkte hov, så måtte jeg lige køre tilbage og se, og så var den der, siger hun til TV2 Nord.

Det er ganske usædvanligt at se storke i november i Danmark. De fleste trækker nemlig sydpå senest til september, og derfor er der højst sandsynligt tale om en såkaldt "projektstork" fra Sverige. Det mener museums inspektør på Naturhistorisk Museum, Morten D. D. Hansen.

- I Sverige forsøger de at genudsætte storke ved at yngle dem. Men de fleste lærer ikke at trække sydpå. Så bliver Danmark deres svar på at trække sydover, siger Morten D. D. Hansen.

På grund af det milde vejr i november kan storkene godt klare sig i Danmark så sent på året. Alligevel så har storken i Mariager ikke udsigt til en lys fremtid, mener Morten D. D. Hansen.

- Det er en taberstork. Kan den ikke trække sydpå, så dør den af sult, når det bliver vinter. Hvis man vil hjælpe den, så kan man jo fodre den med noget kød. For den kan ikke selv klare sig, når det bliver koldt, siger han.

Det sker med jævne mellemrum, at projektstorke fra Sverige finder vej til Danmark ifølge Morten D. D. Hansen. Storken var engang særdeles udbredt i Danmark, men i dag yngler den smukke fugl ikke længere i Danmark.

Storkefakta

Vægt:

Hun:
Kan blive op til 4 kilo.

Han:
Kan blive op til 4,4 kilo.

Størrelse:
Båd hanner og hunner kan blive op til 115 cm høj og kan få et vingefang på 165 cm

Flere nyheder fra TV2 Nord